­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

vastenwandeling 2021

agenda 5a

coronavirus

livestream vieringen

florisJos Floris, 73 jaar, is oud-voorzitter van de Statie Gieten en momenteel columnist van de Tau. Hij bezoekt de vieringen in Rolde op de eerste zaterdag van de maand -als zij er zijn- en onlangs de eerste twee Vespers in Rolde. Soms gaat hij in Assen naar de diensten.

“Rare weken waren en zijn het. Bij de eerste informatie over het virus dacht ik “Het zal hier wel mee vallen.” Ik raakte echter langzaam maar zeker steeds meer doordrongen van de ernst van de situatie. En dan de besluitvorming of, en zo ja welke contacten je gaat mijden: wel of niet rigoureus alle afspraken annuleren. Wij
zijn mantelzorger voor een dementerende man van 88 jaar en deze persoon blijven we vrijwel dagelijks bezoeken, maar verder alles afgezegd.

Netwerk
Mijn vrouw Tiny en ik hebben een groot sociaal netwerk. Niet alleen hier in Gieten en omgeving, maar ook in Brabant waar we vandaan komen, waar mijn familie woont en waar heel goede oude vrienden wonen. Wij reizen dus regelmatig naar het Zuiden en hebben vaak logees.
Het is heel vreemd om nu tegen iedereen te zeggen: nu even niet. Mijn zus is aan het verhuizen en we zouden haar een drietal dagen helpen: nu even niet… Onze acht kleinkinderen waar we regelmatig komen: nu even niet… Verjaardag kleinkind: nu even niet….

Gelukkig wonen we niet in het westen en is er hier nog ruimte om elkaar op afstand te houden. Wel heel vreemd om zo’n super lege agenda te hebben.
Intens triest vinden wij het voor mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen die geen bezoek mogen ontvangen. Velen zullen nauwelijks beseffen waarom ze geen bezoek meer krijgen en dat is schrijnend voor hen, hun partner en familieleden. We hebben vaker telefonische contacten; al dan niet met beeld met (klein)kinderen en met mensen waarvan we vermoeden dat die zich eenzaam zouden kunnen voelen.
Ook sturen we meer kaartjes naar mensen die wellicht extra aandacht kunnen gebruiken. Ook bij alleenstaande vrienden in Gieten langs lopen en kort praatje op grote afstand in de tuin. Wij wandelen en fietsen ook meer en genieten daar ook van. Gelukkig is er in Drenthe meestal genoeg ruimte en zeker op de ruilverkavelingswegen ten oosten van Gieten. Wat kan ik niet? Ik deed altijd alle boodschappen, maar omdat ik al langere tijd hoest, ga ik toch maar niet meer de winkel in.

Pasen
Ik miste vooral de voorbereiding op de Pasen. En hoewel de mogelijkheid geboden wordt om in de Paasweek korte tijd in de kerk te zijn, maken we daar toch geen gebruik van. Hoe minder contacten hoe beter. Positief: we genieten van de extra ‘eigen’ tijd en van het vaker wandelen en fietsen in de natuur.
En vooral van de stilte die we dan ervaren, omdat er op sommige plekken echt helemaal niemand is. We hebben soms een vakantiegevoel! Wij wonen in een groot huis met grote tuin en in het voorjaar kost het altijd veel tijd om de tuin weer voorjaarsklaar te maken. Dat is nog nooit zo vroeg in het seizoen klaargekomen. In huis worden allerlei achterstallige klusjes nu ineens wel gedaan.

En we realiseren ons ook dat het goed is om ‘een pas op de plaats’ te maken. Alles was zo vanzelfsprekend en gewoon; alles kon en mocht. Nu realiseren we ons nog bewuster dan anders hoe goed we het hebben met elkaar; gezonde (klein)kinderen en wij zelf en leuke eigen activiteiten en ervaringen met anderen. Natuurlijk missen we nu de gezelligheid en gesprekken met vrienden. We denken dan ook dat als wij straks weer meer mogen, wij er dan extra van genieten. Net zoals het eerste glaasje wijn na een tijdje vasten.

Hoop
Zeker hoop op een betere toekomst. Mijn moeder zei altijd als ik ergens mee zat: “Jongen het is altijd ergens goed voor en alles is tijdelijk. Uiteindelijk word je er ‘rijker’ van en wellicht een beter mens”. Dat houd ik onze kinderen al mijn leven lang voor en ik ben steeds meer overtuigd dat zij gelijk had en heeft; dat je een wijzer en mentaal sterker mens wordt door tegenslagen. Ook deze coronavirus overleven we. We worden er een beter mens van door het blijven omzien naar elkaar en het meer waarderen wat we hebben en kunnen. Ik denk dat de te sterke economische invalshoek op allerlei vlakken meer plaats gaat maken voor welzijn en welbevinden met minder…

Ik hoop vooral ook dat alle mensen die in ‘lage’ functies in de zorg werken (helpenden en verzorgenden) eindelijk een rechtvaardige beloning krijgen, waaruit ons aller waardering en respect voor hun werk tot uiting komt.

Tot slot: voor de eerste keer in mijn leven een Goede Week en Pasen zonder vieringen; heel onwerkelijk en ik zal het missen. U wens ik een goede gezondheid toe in deze onzekere tijd.”

Submit to FacebookSubmit to Twitter
­