extra akb button

pastorpraat

sikkesSipke Sikkes, 69 jaar, is voorganger in vieringen onder leiding van parochianen in Zuidlaren en hij is ook lid van de Raad van Kerken Zuidlaren. Hoe heeft hij de laatste weken beleefd?
“Zorgelijk en heel stil, erg weinig mensen lijfelijk ontmoet: geen vergaderingen, geen bridgeavonden, geen wandelgroep op vrijdagmorgen. Wel een rustiger leven. Veel bellen, mailen, whatsappen, met zijn tweeën wandelen, veel lezen, alleen op de volkstuin. Veel stiller in huis.

Bezoek aan onze pleegdochter Michelle in de zorginstelling OlmenEs te Appelscha was niet mogelijk. Vooral voor haar heftig. Via de multimedia veel meer contact met onder andere broers en zussen en vrienden. De snelle omslag van “Ach het valt wel mee” naar “Pas op, je loopt gevaar”. We konden niet naar Michelle en bij vrienden op bezoek. Ook konden we de uitvaart van een heel goede kennis van ons niet bijwonen. Gelukkig nog wel te volgen via een livestream.

Heb je de vieringen in de kerk gemist? "Ja, met name het ontmoeten van medeparochianen. Ik zou anders voorgaan in de viering van 29 maart. Was al bezig met een overweging over Lazarus.”

Positief
Heb je ook positieve zaken ervaren? “Nog meer het besef hoe waardevol het is dat je thuis met zijn tweeën bent en tegelijkertijd het besef voor mensen die alleen wonen. Gelukkig ervaren wij dat mensen duidelijk meer zorg hebben voor elkaar. Met name hulp voor mensen die de deur niet meer uit kunnen of durven."

Heb je hoop op een betere toekomst? “Ja, ik hoop dat we met elkaar door deze crisis veel meer gaan beseffen dat we elkaar harder nodig hebben. Met name hoop ik dat de wereldleiders en ook onze kerk vanaf nu veel meer het accent zullen leggen op wat de echte boodschap van Jezus is: vrede, gerechtigheid en heelheid van de schepping.”