­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

alle video's

livestream vieringen

De geboorte
van Jezus

Jan Schoenaker
Viering
In het midden van de vierde eeuw bestaat dit feest al in Rome, op de dag dat de heidenen het feest van de Onoverwonnen Zon vierden. Later wordt het ook in het oosten ingevoerd, waar men de geboorte of de verschijning, veeleer op 6 januari vierde. De keuze van 25 december betekent een verbinding met het heidense zonnewendefeest.
Inderdaad wordt de sfeer van het kerstfeest, behalve door de viering van de geboortedag van Jezus, ook bepaald door de nabijheid van de kortste dag. In de viering spelen de verhalen van Lucas 2 en Matteüs 2 een grote rol.

  raam05
 
Afbeelding
Misschien de meest bekende afbeelding van het christendom: de stal waarin een jonge vrouw haar stralende kindje ter wereld brengt. De timmerman Jozef, met zijn zaag in de weer, voor een beter bedje voor het kind? De ster boven de stal, die de koningen de weg wees.
De kunstenaar heeft, in overeenstemming met zijn eigen streek, nogal wat Twentse elementen in de afbeelding gebracht: de gevel van de stal en de midwinterhoorn, waarop de meest linkse herder blaast. Bij hen zien we ook de engelen.
Rechts de drie koningen; twee van hen dragen kronen, de derde een tulband en oorringen.
 

Maria Tenhemelopneming | Actueel

Maria Tenhemelopneming | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­