­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda

In Assen functioneert al vele jaren ‘Het Oecumenische Leerhuis’. In het begin van elk jaar zijn op zes avonden bijeenkomsten in de Opstandingskerk rondom een centraal thema. Dit jaar hebben we ervoor gekozen de complexe situatie in het Midden-Oosten te belichten.

De complexiteit is groot en roept vaak veel emoties op, maar toch willen we een poging wagen om in een serie avonden iets meer daarover te weten te komen door sprekers vanuit verschillende achtergronden aan het woord te laten. Het gaat ons daarbij niet om het verdedigen en poneren van standpunten maar om een kennismaking met het dagelijkse leven voorbij aan wat bekend is en/of waar de media over berichten. Ook willen we graag horen hoe deze situatie zo is ontstaan en welke verwachtingen er mogelijk voor de toekomst  te schetsen zijn. We zijn blij dat zes gerenommeerde sprekers hiervoor naar Assen willen komen.

Skulptur Engel der Kulturen      Foto: Engel der Kulturen ©.
Het symbool is een kunstproject van Carmen Dietrich en Gregor Merten om de dialoog tussen de verschillende culturen en godsdiensten te bevorderen.
(www.engel-der-kulturen.de)

 

31 januari: ‘We haten elkaar meer dan de joden’, over tweedracht in de Palestijnse maatschappij.
Deze avond gaat vooral over de vraag waarom Palestijnen soms banger voor elkaar zijn dan voor de Israëliërs.
Drs. Els van Diggele is historica en journaliste. Ze schreef een drieluik over onderlinge conflicten bij Israëliërs en Palestijnen en woonde op verschillende plekken in Israël en de Palestijnse gebieden.

14 februari: ‘God als excuus: het Midden-Oosten verklaard’
Er gaat vrijwel geen dag voorbij of  het Midden-Oosten is voorpaginanieuws. Dat is zelden in positieve zin.  Waarom is het toch zo’n puinhoop in het Midden-Oosten? Gaat  het dan toch echt allemaal om religie?
Drs. Leo Kwarten is arabist en antropoloog. Hij doceert over de politiek van het Midden-Oosten bij Instituut Clingendael. Hij is regelmatig op radio en televisie en publiceert in Elsevier en het FD.

28 februari: ‘De weerbarstige realiteit van Israël‘
De Joodse traditie hecht grote waarde aan ‘het compromis’. Compromis maakt samenleven  mogelijk én voorkomt absolute aanspraken. Dit geldt zowel voor het persoonlijk leven als op nationaal niveau: de staat Israël. Hoe gaan diverse (religieuze) groepen binnen Israël om met ‘het compromis’?
Dr. Rabbijn Tzvi Marx is werkzaam op het vlak van de dialoog Jodendom – Christendom.

14 maart: ‘Christenen in en uit het Midden-Oosten’
In deze lezing wordt ingegaan op de geschiedenis en huidige situatie van de christenen van het Midden-Oosten en hun relatie tot de islamitische omgeving.
Prof. dr. Heleen Murre-van den Berg is directeur van het Instituut voor Oosters Christendom te Nijmegen en bijzonder hoogleraar Oosters Christendom aan de Radboud Universiteit.

28 maart: ‘Kunst en Israël’
Verbeelding en creativiteit hebben de kracht om het alledaagse te overstijgen. Kunst kan op een andere manier het debat aanzwengelen en doet een beroep op de verbeelding, waar de woorden van politieke of religieuze alledaagsheid klaarblijkelijk tekort schieten. Op deze avond kijken en luisteren we naar de manier waarop kunstenaars de situatie in het Midden-Oosten verbeelden.
Natascha van Weezel is auteur en filmmaker, betrokken bij de stichting KUNSTENISRAËL, auteur van: ‘Thuis bij de vijand’, moslims en joden in Nederland. Vanaf 29 november is de serie ‘Natascha’s beloofde land’ op televisie.

Voor meer informatie verwijzen we u naar onze website.
We hopen u te ontmoeten op één of meerdere Leerhuisavonden!

Plaats: Opstandingskerk
Tijdstip: 19.45 uur exact
Kosten: € 30,- voor de hele serie/€ 7,50 per avond
Website: www.leerhuisassen.nl
E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U kunt op de avond(en) zelf in de Opstandingskerk contant betalen en opgave vooraf is niet nodig.

Ina Nusselder

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Maria Tenhemelopneming | Actueel

Maria Tenhemelopneming | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­