­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

Op 17 januari begint in de Opstandingskerk in Assen het Oecumenisch Leerhuis. Dit jaar is het thema ‘Abrams erfenis’, over de complexe situatie in het Midden-Oosten. Gedurende 6 donderdagavonden wordt vanuit verschillende achtergronden de complexe situatie in het Midden-Oosten besproken.

leerhuis Esther SchoorelDe eerste avond heeft als onderwerp: ‘Het Arabisch-Israëlisch conflict: een historisch perspectief’.
Met de Britse verovering van Jeruzalem op de Ottomanen in 1917, kwam Palestina onder Brits mandaatgebied te vallen. Het was een belangrijk moment in de vooravond van het Arabisch-Israëlisch conflict, een conflict dat tot op de dag van vandaag bepalend is voor de politiek in het Midden-Oosten. Naast de eigen belangen die het had in de regio, had Groot-Brittannië Palestina zowel aan de Europese Joodse bevolking als aan de Arabieren beloofd, beloftes die resulteerden in een situatie die de Britten uiteindelijk niet in de hand wisten te houden. Het Arabisch-Israëlisch conflict wordt in een historisch perspectief geplaatst, zo wordt een basis gelegd voor het begrijpen van de huidige situatie.
Drs. Esther Schoorel is cultureel antropologe gespecialiseerd in het Midden-Oosten en werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen.

leerhuis Els van DiggeleOp 31 januari komt Els van Diggele naar Assen met het thema: ‘We haten elkaar meer dan de joden’, over tweedracht in de Palestijnse maatschappij. Deze avond gaat vooral over de vraag waarom Palestijnen soms banger voor elkaar zijn dan voor de Israëliërs. De broederstrijd tussen de Palestijnen blijft vaak verborgen, terwijl de gewone Palestijn al een eeuw dagelijks schade ondervindt van de verlammende strijd tussen onderdrukkende leiders. Tien jaar na de burgeroorlog tussen Hamas en Fatah lijkt een Palestijnse onafhankelijke staat een gepasseerd station en stevenen de Palestijnen af op hun eigen tweestatenoplossing. Is dat het lot van een volk dat zich kan verheugen in zoveel media-aandacht? Els van Diggele bezocht dissidenten en onafhankelijk denkende goed geïnformeerde Palestijnen: mensen met lef, die vrijuit durfden te spreken. 
Drs. Els van Diggele is historica en journaliste. Ze schreef een drieluik over onderlinge conflicten bij Israëliërs en Palestijnen en woonde op verschillende plekken in Israël en de Palestijnse gebieden.                      

Plaats: Opstandingskerk, 
Wilgenbeemd 2, 9403 MA Assen
Tijdstip: 19.45 uur exact
Kosten: € 30,-- voor de hele serie / €7,50 per avond
e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt op de avond(en) zelf in de Opstandingskerk betalen en opgave vooraf is niet nodig.
Voor meer informatie: www.leerhuisassen.nl

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Maria Tenhemelopneming | Actueel

Maria Tenhemelopneming | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­