­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

kerkcafe senff frontIn een volle zaal van het Parochiehuis verzorgde onze parochiaan Frans Senff op woensdag 27 februari een lezing over zijn ‘hobby’: zijn vrijwilligerswerk als tropenarts in het Endulen Hospital in Tanzania.

In zijn enthousiaste verteltrant nam hij ons mee naar Tanzania, naar het Endulen Hospital. Daar biedt hij twee keer per jaar gedurende zeven weken de Maasaibevolking de nodige medische hulp. Hij geeft aan de culturele waarden daarbij zoveel mogelijk te respecteren. Maar soms moet hij daar wel even door heen prikken. “De vrouwen krijgen, als ze vruchtbaar zijn, een soort armband om de hele linker onderarm. Die gaat er pas weer af, als ze komen te sterven. Maar ja, daardoor is het wel lastig om bijvoorbeeld een infuus aan te leggen. Dus dan toch maar even op de mensen inpraten. En dan lukt het vaak wel.”

kerkcafe senff 20Gelukkig ziet hij dat de Maasai steeds vaker een beroep op het ziekenhuis doen en de eigen geneeswijzen even laten voor wat het is. Het vertrouwen in een behandeling in het ziekenhuis groeit. “Met name de nieuwe kraamkliniek is een mooi succes. Deed men in het begin maar een paar bevallingen per jaar, het zijn er tegenwoordig ruim 500.”

Regelmatig terugkeren nodig
Indrukwekkend was het verhaal over een klein kind met een hazelip. Met veel praten kreeg men de moeder zover dat ze instemde met een aantal operaties om de lip beter te laten functioneren. Frans liet ons met foto’s het verschil zien. “Wij, maar zeker ook de ouders, waren blij met dit geweldige resultaat. Het trieste is dat dit jongetje later is overleden aan hersenvliesontsteking. Dan wordt je wel even aan het denken gezet, waarvoor je dit allemaal doet. Maar gelukkig hebben de meeste behandelingen, die we uitvoeren, niet zo’n dramatische afloop.”

Frans vindt het belangrijk om regelmatig terug te gaan naar Tanzania. Hij constateert dat dat nodig is. “Je kunt daar wel iets opzetten, maar eigenlijk is nog belangrijker dat je regelmatig bijstuurt. Dat je de mensen weer op het goede spoor zet. Dat je de lessen die je hebt gegeven, nog weer eens herhaalt. Ik mag gelukkig constateren dat die inzet in de loop der tijd zeker effect heeft. Het ziekenhuis loopt al een stuk beter dan in het begin.”

kerkcafe senff 16Project Röntgenapparaat
Binnenkort vertrek hij weer naar het Endulen Hospital. Hij hoopt dat tijdens zijn verblijf daar zijn volgende project rond komt: een nieuw röntgenapparaat. Daarvoor heeft hij € 60.000,-- nodig, waarvan inmiddels € 15.000,-- binnen is. Ook deze middag leverde weer een mooi bedrag op. Als een bedrag van € 40.000,-- binnen is, zal de Stichting De Wilde Ganzen het resterende bedrag beschikbaar stellen. Een opsteker is dat de IKON op 31 maart om 11.55 uur in een tv-spot aandacht besteed aan dit project.

Als u Frans Senff wilt helpen dit project voor de Masaaibevolking in Tanzania te realiseren, kunt u een donatie overmaken op rekeningnummer NL53 INGB 0001988400, t.n.v. F.A. Senff, onder vermelding van Röntgenapparaat Endulen Hospital.

Jan Wessels

Meer foto's...

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Maria Tenhemelopneming | Actueel

Maria Tenhemelopneming | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­