Uit een bijeenkomst in juni 2016 over de zaterdagavondvieringen in onze kerk kwam een tweetal wijzigingen tot stand. Het achterste deel van de kerk wordt niet meer verlicht en de viering op de eerste zaterdag van de maand kwam te vervallen met een dienst in Rolde als alternatief.

Na een aantal jaren was een herbezinning noodzakelijk volgens de locatieraad. Gesprekken met de pastores en de medewerkers aan deze vieringen volgden. De parochianen werden ook uitgenodigd om deel te nemen aan deze meningsvorming.  Na de zaterdagavondviering van 11 mei leverde dat een interessante bijeenkomst op.

Tom van der Wee presenteerde als gespreksleider de talrijke mogelijkheden, kansen en problemen. Met de constatering dat het aantal bezoekers op zaterdagavond soms wel een zeer laag aantal betreft. Dat levert af en toe weinig motivatie op van medewerkers.
De mogelijke aanpassingen gaan van handhaven tot stoppen, met alle graduaties daartussen.  Met telkens de vraag wat een dergelijke maatregel tot consequenties heeft. En wanneer zakt het geheel tot een onaanvaardbaar niveau?

Het was al snel duidelijk dat als deze vieringen op de zaterdagavond stoppen dat een definitieve beslissing is. De conclusie werd ook algemeen aanvaard dat alleen de kerk een bepaalde intimiteit en vertrouwdheid heeft.  Het parochiehuis is alleen als uitzondering een mogelijkheid. Het was een geruststellende gedachte dat de financiële toestand van de parochie nog geen aanleiding geeft om tot drastische maatregelen te komen.

De locatieraad heeft ondertussen voldoende argumenten gekregen om tot een voorstel te komen. Daarna leggen zij de eindbeslissing in handen van de pastores.

Ton Kuis

Maria Tenhemelopneming | Actueel