locatieavond 2019 frontOp 16 mei werd in Assen de jaarlijkse locatieavond gehouden. Op deze avond praat het locatiebestuur de belangstellenden bij over de ontwikkelingen binnen de locatie. Jammer dat slechts een kleine 20 parochianen hiervoor de avond vrij wilden maken.

Ben Rijpkema opende de avond met het Franciscusgebed. Daarna gaf hij het woord aan Tom van der Wee over de liturgie. Naast de succesvolle geraniumacties had Tom ruim aandacht voor de ontwikkelingen rond de zaterdagavondvieringen. locatieavond 01Na consultaties van pastores, liturgische medewerkers en bezoekers van de vieringen zal het locatiebestuur een voorstel maken. Dat wordt dan neergelegd bij de pastores, die daarover uiteindelijk een definitieve beslissing nemen. Verder zal in de Mariamaanden weer gelegenheid worden geboden tot het gezamenlijk bidden van het rozenkransgebed.

Marjolein Fikkers (catechese) gaf aan dat ook dit jaar weer een parochieel groepje Vormselcatechese zal worden opgestart. Ze hoopt dat er voldoende belangstelling zal zijn. Pastoor Tolboom vertelde dat dit jaar de Eerste Communie catechese niet door kon gaan. Het begeleidingsgroepje was dit jaar onderbezet door het overlijden van Thea Krebbers en gezondheidsproblemen bij de andere groepsleden. Er wordt gewerkt aan aanvulling van de groep. Voor de volwassenen zal het komende jaar een basiscursus over het katholieke geloof worden aangeboden.

Aansluitend kon Jopie Kingma een mooie opsomming geven van activiteiten, aangeboden door de werkgroep Parochieondersteuning. Denk dan aan de jaarlijkse fietstocht, de vastenwandeling, de busbedevaart, maar ook Kerken in Kaarslicht, Op bezoek bij Jozef en Maria en de 4-mei herdenking. Truus Konijn kreeg nog even de gelegenheid om aandacht te geven aan Omzien naar Elkaar en de KVV.

Als laatste kreeg penningmeester Jos Engelman het woord. Hij moest helaas constateren dat op dit moment de opbrengst van de Actie Kerkbalans achterblijft bij het voorgaande jaar. Hopelijk trekt dat in de komende maanden nog bij. Hij kondigde een onderzoek (betaald door de provincie) aan rond het energieverbruik in de kerkelijke gebouwen. Hij gaf ook aan dat isoleren van het kerkgebouw niet zal meevallen. Tenslotte vertelde hij dat de mogelijkheid tot digitaal collecteren tijdens vieringen is onderzocht en het Parochiebestuur daarover de komende maanden een beslissing zal nemen. Dan zal er ook praktische informatie worden gegeven. Hij benadrukte wel dat gewoon geld geven mogelijk zal blijven.
Bij alle onderwerpen werden door de aanwezigen de nodige kritische en verhelderende vragen gesteld.

Asser historische quiz
Na de koffie was de microfoon voor Joop Lutgert. Als actief lid van de Historische Vereniging Assen en ervaren stadsgids leidde hij ons aan de hand van een foto-quiz met oude beelden, door het recente en verdere verleden van onze stad. Toch wel opmerkelijk om te zien hoe Assen in de loop der jaren is veranderd. Hoewel veel mooie gebouwen zijn verdwenen, is er toch ook nog veel oude bebouwing aanwezig.

Met een dankwoord (vergezeld van een lekkere fles) van Ben Rijpkema aan Joop en een goed gevuld glas voor de aanwezigen werd de informatieve avond afgesloten.

Jan Wessels

Maria Tenhemelopneming | Actueel