pastorpraat

senff frontNa mijn vertrek uit het Endulen hospital op 29 april jongstleden verblijf ik op de missiepost van Flying Medical Service in Olkokola bij Arusha in afwachting van mijn terugvlucht naar Nederland.

Vanwege de corona pandemie is mijn terugreis iedere keer uitgesteld. Momenteel sta ik ingepland voor 1 juli met de KLM. Ik probeer met Turkish Airlines eerder naar Nederland terug te kunnen vliegen.
Intussen help ik bij medische hulpvluchten binnen Tanzania van Flying Medical Service en op de medische hulppost hier.

Financiële ondersteuning stopgezet
Endulen hospital verkeert momenteel  in grote financiële problemen. Als gevolg van het wegvallen van het toerisme in Tanzania als gevolg van de corona pandemie en de wereldwijde lockdown heeft de Ngorongoro Crater Conservation Area besloten de financiële ondersteuning aan het ziekenhuis stop te zetten. Salarissen kunnen daardoor niet betaald worden. Het is moeilijk om het ziekenhuis personeel gemotiveerd te houden.

Gelukkig loopt de patiëntenzorg nog wel. Doordat de patiënten nu een minimale bijdrage voor medicijnen betalen zijn de geneesmiddelen wel op voorraad. Afgelopen week is er door Dr Thomas nog een keizersnee met succes uitgevoerd.
Omdat de universiteiten gesloten zijn werkt Benson Mukoya, de gesponsorde medische student tijdelijk in het ziekenhuis om bij te springen.
Deze week bezoekt Dr Frida Mokiti van het Archdiocese van Arusha het ziekenhuis om te praten met het ziekenhuis personeel over de problematische financiële situatie van het ziekenhuis. Met de renovatie van de TB afdeling is een aanvang gemaakt.

Op zoek naar steun
Intussen zijn er brieven onderweg naar diverse potentiële donororganisaties. Zo is er een brief geschreven aan de bisschop van bisdom Münster met de vraag of hij via het Archdiocese of Arusha het ziekenhuis zou willen adopteren om de medische zorg aan 90.000 Maasai te kunnen continueren en het ziekenhuis maandelijks zou willen ondersteunen in verband met de corona pandemie.
Laten we hopen en bidden dat God met ons en met de Maasai bevolking is.

Voorlopig gaat de medische zorg door. Het röntgenapparaat en ook de laboratorium apparaten vergen regelmatig onderhoud. Hiervoor is een jaarlijks bedrag nodig van euro 8000,=. De onderhoudscontracten moeten in september verlengd worden. Helpt u mee aan de realisering ervan?

Donaties kunnen worden overgemaakt naar bankrekeningnummer NL39INGB0001988400 ten name van F.A. Senff ovv Endulen hospital.
Mocht het voor u aantrekkelijk zijn om uw donatie fiscaal af te trekken dan kunt u uw donatie overmaken naar Stichting Chagos bankrekeningnummer NL45INGB0006224282 ovv F.A Senff Endulen Hospital.
Ook dan komt u donatie volledig ten goede aan het Endulen hospital voor de zorgbehoevende Maasai bevolking.

In afwachting van mijn terugvlucht blijf ik mij inzetten hier op de missiepost en processen aansturen in het Endulen hospital.

Asante sana, kwa heri, may God be with you and with us in deze corona crisis,
Frans Senff, tropenarts vrijwilliger Endulen hospital, oud-Asser huisarts.

Maria Tenhemelopneming | Actueel

Maria Tenhemelopneming | Contact