vastenwandeling 2021

banner Assen

Vóór 1991 had ikzelf weinig of niets met carnaval. Maar in 1991 ging ik als pastoraal werker in Groenlo in de Achterhoek aan de slag, een stadje met een bloeiend carnavalsleven.

Ook toen gebeurde er eerst nog niet veel, we werden als ‘geestelijke overheid’ naast de burgerlijke overheid uitgenodigd voor de buut-avonden en voor de sleuteloverdracht aan de stadsprins, waarbij we dan ook onderscheiden werden door de prins en zijn adjudant.

Tot het jaar 2000 aanbrak! Er kwam een jonge priester bij ons in het team en ik nodigde hem uit om samen met hem naar het carnavalsschlager-festival te gaan, dat binnen de parochiegrenzen plaats vond in een grote tent ergens in de parochie. Hij zou dan gelijk veel vrijwilligers leren kennen die ook voor de parochie actief waren.
We liepen daar ook de prins en de adjudant van de Groenlose Knukkekes (kanonnetjes) tegen het lijf, we maakten kennis en het gesprek kwam al snel op de carnavalsmis. Nee, dat kenden ze niet, maar ze waren gelijk enthousiast! Na een uitgebreide voorbereiding zijn we in 2001 daar in Groenlo mee van start gegaan: een daverend succes want ze hingen er met de benen uit in de Calixtuskerk: 1200 zitplaatsen met de verschillende prinsen, adjudanten, leden van de Raden van Elf, dansmarietjes, presidenten en nachtvorsten en uitgedoste carnavalsgangers.
De grote preekstoel werd gebruikt als de eigen ‘Nölletonne’, en de ‘preake’ (preek) was vanzelfsprekend in het dialect! En toen ikzelf aan de beurt was om een keer te preken in het Twents, werd ik een jaar later uitgenodigd om zelf als pastor in de ‘Nölletonne’ van het carnaval op te treden.

klaassen carnaval 1Eerst moesten we met meerdere debutanten naar de HBS: Hoge Buutreedners School. Daar werden we heel professioneel bijgeschaafd met allerlei spitsvondigheden om zo’n buut een succes te laten zijn: bijvoorbeeld de ‘grapdichtheid’, hoeveel tijd moet er tussen twee grappen of woordspelingen zitten; wanneer moet het dweilorkest inzetten met het ‘alaaf’.
Die buutavonden kenden een strakke organisatie en de generale repetitie duurde tot diep in de nacht, want het moest natuurlijk klinken als een klok. Daarna moest ik drie gala-avonden het spits afbijten, drie keer 400 personen in de zaal en toen heb ik deze carnavalsvereniging de Knunnekes ook van de professionele kant achter de schermen leren kennen! Een unieke ervaring was dat!

Carnaval in Grolle, zoals het in de volksmond heet, is nog steeds een uniek feest! Ik ben dan ook erg blij dat ik hieraan mijn bijdragen heb mogen leveren: een mooi voorbeeld van hoe geloof en leven bij elkaar horen.

Johan Klaassen,
Assistent-beheerder parochiehuis