­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

alle video's

livestream vieringen

Een tiental statieleden uit Rolde en Gieten verzamelde zich op 21 september bij de ingang van de synagoge voor de jaarlijkse excursie van de staties Gieten en Rolde. Dit keer een rondleiding in de Folkingestraat en in de synagoge van Groningen.

staties synagogeBegeleid door onze rondleider Willem kregen we veel interessante details maar ook tragiek te horen, die in deze straat leefden en leven. De verhalen maakten diepe indruk. Een aantal deelnemers vertelde later, dat ze nooit meer op dezelfde manier door de Folkingestraat zouden kunnen lopen.
Een voorbeeld dat bijbleef: in een aantal portieken hangen foto's, sfeerplaatjes van het leven in deze straat van vóór 1940, ze laten zien hoe onbevangen en vooral hoe vrolijk er tot die tijd werd geleefd door de joodse bevolking. De straat telde maar liefst twee muziekkorpsen, er leefden twee beroemde violisten. Er was altijd muziek te horen.

Nadien luisterden we naar de riten en gebruiken in de synagoge. Er viel zoveel te vertellen dat we naar mijn gevoel slechts een fractie wijzer zijn geworden. De tijd was te kort.

Hoewel het aantal deelnemers groter had kunnen zijn, kijken we terug op een geslaagde en indrukwekkende middag.

Annemiek Deddens-Deiman

Submit to Facebook

Maria Tenhemelopneming | Actueel

Maria Tenhemelopneming | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­