­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

bloemen vastentijd frontWaarom kunnen bloemen je zomaar aanspreken? Waarom ben je verwonderd over hun vorm en de kleurenpracht?
Je staat een moment stil in verwondering.

Want je weet: je bent beide verbonden met de aarde, met de lucht en bovenal met het water dat dit leven mogelijk maakt. Water als bron van aards leven. Water met zijn unieke eigenschappen. Zonder water zouden ook de liturgische bloemschikkingen niet mogelijk zijn.

Basisschikking

Zand
Zand verwijst naar de woestijn, een plek om tot inkeer te komen. Jezus verbleef er veertig dagen. Het getal veertig symboliseert een voorbereidingstijd. Het geheim van veertig is misschien wel de geestkracht die wij in onszelf leren vinden om zodoende ruimte te krijgen - en te maken - voor nieuwe mogelijkheden. De vastentijd is een op-weg-zijn naar Pasen, naar de lente en de bloei van elk leven.

Boomstam en maïs
Als verwijzing naar de droogte die in de zomer van afgelopen jaar in ons eigen land zichtbaar was. In onze tuinen verdroogden planten en groen. Er kwam een sproeiverbod voor de boeren waardoor oogsten deels, of in zijn geheel, mislukten. Want zonder water is er geen groeiproces mogelijk.

Schaal
De bijna lege schaal geeft aan dat in de woestijn weinig water is. Water heeft twee tegengestelde kanten. Het kan ondergang zijn, maar ook leven geven. Zowel in het christendom als in het jodendom neemt water een aparte plaats in. Ook nu nog is voor veel mensen water van levensbelang. Daarom gaan de projecten van Vastenactie dit jaar over de toegang tot en bereikbaarheid van schoon drinkwater.

Eerste Zondag van de Veertigdagentijd - 9 maart 2019
Tweede Zondag van de Veertigdagentijd - 16 maart 2019
Derde Zondag van de Veertigdagentijd - 23 maart 2019

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Triniteit | Contact

Nieuweweg 11
9301 GP Roden
Tel. 050-5014595
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­