­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

jubileum koos frontIn het laatste weekend van september mocht ik met velen mijn zilveren priesterjubileum vieren. Ondertussen zijn we een maand verder en vind ik een moment om terug te blikken.

De eigenlijke dag was 25 september. Ik vond het wat overdreven om die dag te gaan werken en gunde mezelf een vrije dag. Eerst ben ik met de auto naar Oosterwolde gegaan om daar een bloemetje te brengen naar het graf van pastoor Meertens. Hij was mijn grote voorbeeld. Ongetwijfeld heeft deze man zijn fouten en tekortkomingen gehad, maar hij heeft trouw en enthousiast gestalte gegeven aan een leven als priester en pastor. Al meer dan een kwart eeuw geleden is hij overleden, maar nog steeds zijn er mensen die zich de inhoud van zijn preken levendig herinneren en daaruit kracht halen voor hun leven. Dan moéten zijn preken toch letterlijk en figuurlijk geïnspireerd zijn geweest door Gods Geest…

Ja, en zaterdagavond 29 september brak de parochiële viering aan. Eerlijk gezegd was ik wel wat gespannen, maar de eucharistieviering verliep zeer feestelijk (met een mooi en vooral welluidend combi-koor en met een groepje muzikale jongeren…). Het was inhoudelijk en velen die meevierden hebben het als heel warm ervaren. Daarna volgde de receptie in het parochiehuis. Ik wilde al gauw naar binnen, maar dat ging niet wegens de grote toeloop. Het heeft mij heel goed gedaan dat zoveel mensen mij gefeliciteerd hebben met een handdruk of een kaartje. Nogal eens bekruipt je als pastor de vraag of al je pastorale bemoeienissen wel beklijven, en op zo’n dag geven heel, heel veel mensen aan, dat ze waarde hechten aan wat je als pastor en als priester aan het doen bent.

Op een felicitatiekaart schreef iemand mij: ‘Jubileren is kijken en even blijven staan: in het verleden blikken, ‘dank u’ zeggen en dan weer verder gaan’. Zo heb ik dit jubileum ook ervaren: met u heb ik God dank gebracht voor de afgelopen kwart eeuw, maar die dank wil ik ook uitspreken richting al die mensen die ik de afgelopen kwart eeuw – op wat voor wijze dan ook – ontmoet heb, de mensen die mij gesteund en geholpen hebben, de mensen die er voor me waren, de mensen die voor me gebeden hebben.

En nu maar weer vol goede moed verder gegaan in mijn dienstwerk voor Christus’ Blijde Boodschap. Die weg ga ik gelukkig met velen…

Een hartelijke groet: pastoor K. Tolboom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

H. Franciscus | Werkvelden

H. Franciscus | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­