kerstvieringen

lessons and carolsGerard Nolden is uiterst tevreden over de voorbereiding. De voorzitter van het kerkkoor Laudate verheugt zich over het concert op zondag 16 december. Om 15.00 uur klinken in de parochiekerk aan de Dr. Nassaulaan in Assen de eerste tonen van het Festival of Nine Lessons and Carols.

“Voor mij persoonlijk is dit Festival een hele mooie voorbereiding en beleving naar het kerstfeest. Het meezingen in een groot projectkoor, de mooie liederen, de lezingen en het saamhorigheidsgevoel spreekt mij enorm aan.”

“Het initiatief voor dit muzikale spektakel is ontstaan na het twee keer uitvoeren van de Crucifixion van John Stainer. Dit koorproject wordt vooral uitgevoerd voorafgaand aan of in de Goede week. Het idee is toen opgekomen om ook eens in de Adventstijd een dergelijk project te starten. Dit heeft geleid tot Het Festival of Nine Lessons and Carols en is in 2013 voor het eerst uitgevoerd.

Een vorig projectkoor
Projectkoor Festival of Lessons and Carols

Kerstfeest
Het is een voorbereiding op het kerstfeest, want de negen Lessons and Carols vormen het raamwerk voor een dienst waarin de geboorte van Christus gevierd wordt. In de viering wordt het verhaal verteld in negen korte Bijbellezingen uit Genesis, de Profeten en de Evangeliën, afgewisseld met kerstliederen, gezangen en andere koormuziek. Wereldwijd is het een traditie geworden om het Festival jaarlijks uit te voeren. Wij hebben dit in eerste instantie ook voor ogen gehad, maar gezien alle werkzaamheden, tijd en kosten bleek het geen haalbare kaart te zijn. We voeren het Festival dit jaar voor de derde keer uit, en dat zien we toch ook wel als een traditie.”

“Het Festivalkoor bestaat uit 55 projectleden, afkomstig uit het Laudate- en Enchantékoor, de COV, diverse andere koren en ongebonden enthousiastelingen. Marie-José Coppes heeft de muzikale leiding en Ard Lukassen bespeelt het orgel. Voor het Laudatekoor was het in het begin een zware opgave. Vooral toen wij naast het Festival ook nog tweemaal de kerstnachtvieringen moesten zingen. Maar al doende leert men en plannen we beter.”

Oecumenisch
“De belangstelling voor het Festival is altijd goed geweest. Door de oecumenische aard en opbouw van de viering is het een publiek eigendom geworden. De keuze voor de vertellers in de personen van pastoor Tolboom en zijn protestantse collega’s dominee Koopmans en Struikmans is gebaseerd op de aard van de dienst. De lezingen en de liederen zijn niet voorbehouden aan een bepaalde kerk. Het Festival wordt uitgevoerd in de Anglicaanse, Katholieke, Lutherse en Presbyteriaanse kerken.”

“Wij hebben voor alle koorprojecten nooit een entreeprijs gevraagd. Voor ons staat voorop, dat ook mensen met een smalle beurs erbij kunnen zijn. De kosten hebben we tot dusverre altijd kunnen verrekenen met de opbrengst van de deurcollecte na afloop van de dienst. En daaruit blijkt een grote waardering.“

Ton Kuis

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter