­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

kerkbalans 200Een begroting is voor de meesten onder u niet het meest opwindende waar u aan kunt denken. Mogelijk is de enige gedachte die u, met de dure decembermaand achter de rug, nu heeft “haal ik mijn eigen begroting voor 2019?”

Maar als penningmeester wil je het bisdom, het bestuur - en natuurlijk je zelf ook - laten weten hoe we als parochie er bij staan en hoe het financiële plaatje er volgend jaar uit gaat zien. Daarom heb ik in overleg met de locatiepenningmeesters en de andere bestuursleden de eindejaarsverwachting voor 2018 op een rijtje gezet en een begroting voor 2019 gemaakt. In de bestuursvergadering van 13 november is deze besproken en goedgekeurd.

Zo staan we er voor...
Na jaren met grote tekorten waren we in 2017 weer redelijk gezond; een verlies van ongeveer € 1000,-- op een kostenbegroting van ongeveer € 280.000,-- is te overzien.
Voor het jaar 2018 is de verwachting dat we een verlies hebben van € 9000,--. In 2019 kan dat wat minder worden, namelijk € 6.500,--. Dat laatste komt dan omdat dan onze drukpers afgeschreven is.

Hoe kan dat nu zo achteruit gaan na een succesvol 2017? De reden herkent u wel: de kosten van personeel en inkopen stijgen weer met ongeveer 2% per jaar. Inflatie! Onze inkomsten zijn in 2017 en 2018 weer redelijk op peil gekomen, maar geen enkele penningmeester durft nu te zeggen dat de opbrengsten uit de Actie Kerkbalans en de collectes sterk zullen stijgen. In 2017 trokken de inkomsten aan het eind van het jaar flink aan.

Mag ik u vragen om u in 2019 van een gulle kant te laten zien, zodat we weer inkomsten en uitgaven op gelijk niveau kunnen houden? Op naar het NUL-resultaat waarbij inkomsten en uitgaven elkaar in evenwicht houden.

Overeenkomst
Een manier om uzelf een leuke fiscale aftrekpost te bezorgen en uw parochie zekerheid over inkomsten te verschaffen is een overeenkomst afsluiten tussen u en de parochie. In die overeenkomst legt u vast dat u gedurende vijf jaren een bepaald bedrag voor Kerkbalans schenkt. Dat bedrag kunt u dan volledig als gift van uw loon of pensioen aftrekken. Wij hebben dan de hoop dat u iets meer geeft, om netto dezelfde gift te doen. Maar dat hoeft natuurlijk niet.
Het formulier voor zo’n overeenkomst vindt u op onze website of op de site van de belastingdienst. Maar ook de locatiepenningmeesters kunnen u aan zo’n formulier helpen. Zeker 80 parochianen maken al dankbaar gebruik van deze mooie regeling.
Meer info over dit onderwerp: www.belastingdienst.nl

Uw Testament
kerkbalans nalatenUw testament – geen leuk onderwerp om het over te hebben. Maar wel heel belangrijk om bijtijds op te laten stellen in samenspraak met een notaris. Als parochie hebben we de afgelopen jaren het grote geluk gehad dat een aantal overleden parochianen ons hadden opgenomen in hun testament. Om een vast bedrag te schenken (dat heet een legaat) of om ons te benoemen tot mede-erfgenaam. Daar hebben we een aantal mooie dingen van kunnen doen. Ik denk bijvoorbeeld aan de nieuwe stoelen in de kerk van Roden. Maar ook helpt het ons, om ons als RK parochie op langere termijn te kunnen handhaven en het geloof door te kunnen geven aan volgende generaties.

Na veel overleg met de locatiepenningmeesters en met het bestuur hebben we besloten om de wat oudere parochianen (hoor ik zelf inmiddels ook bij) een folder te sturen waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe zo’n testament opstellen in zijn werk gaat en waarom het voor de kerk zo nuttig is. We hadden enige huiver. We zijn toch geen bedelaars? Is dit niet erg macaber? Kost zo’n actie niet meer dan het oplevert? Maar heel veel andere instanties gingen ons voor, van de Hartstichting tot het Waddenfonds. En zeg nu zelf: wij zijn toch ook een verschrikkelijk goed doel? Wees dus niet verbaasd als u inmiddels met de post zo’n folder ontvangen hebt.

Tot slot
Deze maand start de actie Kerkbalans. Onze vrijwilligers komen weer bij u langs om het formulier met uw toezegging voor Kerkbalans 2019 te brengen en weer op te halen. In dit artikel meer aandacht voor de Actie Kerkbalans 2019. We rekenen op u!

Guus Klaas, penningmeester

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

H. Franciscus | Werkvelden

H. Franciscus | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­