bisdom kleurOp Goede Vrijdag a.s. (19 april), om 15.00 uur, loopt bisschop Ron van den Hout van het bisdom Groningen-Leeuwarden met parochianen de kruisweg in het Processiepark van de Bonifatiuskapel te Dokkum.

De 14 kruiswegstaties zijn een initiatief van pater Karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) en de katholieke kunstenaar Jacques Maris. De bouw van de bedevaartskapel in 1934 was ook een actie van Titus Brandsma. De kruisweg lopen op Goede Vrijdag is een traditie in de RK kerk.

Titus’ kruisweg
Priester, mysticus en hoogleraar prof. Titus Brandsma stierf in het begin van WO II als politieke gevangene in het concentratiekamp Dachau. Na zijn openlijke kritische stellingname -  namens de RK kerk - jegens het Duitse nazisme werd hij kort na de bezetting door de Duitse autoriteiten gearresteerd. Tijdens zijn verblijf in de strafgevangenis van Scheveningen schreef Titus ondermeer lijdensmeditaties voor de kruisweg in Dokkum die nog niet was gerealiseerd.

Na de oorlog (1949) zijn de 14 kruiswegstaties geheel volgens Titus’ ontwerp in Dokkum geplaatst. Moderne terracotta taferelen van kunstenaar Jacques Maris verbeelden de lijdensweg van Christus, omlijst door kapelletjes van middeleeuwse kloosterstenen uit Friesland.  De 12e kruiswegstatie, gewijd aan de kruisdood van Jezus, fungeert sinds 1949 ook als een In Memoriam van Titus Brandsma.

H. Franciscus | Werkvelden