vastenwandeling 2021

banner Parochie

Logo PCI 270 achtergrondkleurDe Parochiële Caritas Instelling (PCI) helpt mensen niet alleen individueel. Door samenwerking met andere organisaties bereiken we meer mensen die leven in armoede en/of isolement.

We hebben in het afgelopen jaar ruim 13.000 euro besteed aan hulp voor kwetsbare mensen. Dit was alleen mogelijk dankzij financiële steun van veel parochianen. Dit verslag gaat alleen over hulp aan groepen mensen.

1.    Hulp aan maatschappelijke organisaties

• Het Open Huis van de kerken in Assen is een inloophuis en ontvangt maandelijks bijna 300 gasten.
  • De Voedselbanken in Assen, Zuidlaren, Rolde en Gieten (Hart van Drenthe) helpen wekelijks meer dan 225 gezinnen.
  • Voedselbank Noordenveld in Roden helpt wekelijks ongeveer 45 klanten (gezinnen), dat wil zeggen meer dan 100 mensen.
  • Stichting Present Assen organiseert namens de kerken voor bijna duizend asielzoekers: taalcafé, vrouwenclub, trefpunt, kindermiddag en meet & eat met gastgezinnen.
  • Diaconaal Platform Assen overhandigt in enkele straten huis aan huis een “kanskaart” waarop mensen kunnen aankruisen welke hulp ze nodig hebben (financieel, praktische klus, sociaal).
  • Budgetsupport heeft een sociale winkel met diverse producten: kleding, speelgoed, sieraden etc. voor mensen die het financieel en daardoor ook sociaal moeilijk hebben.
  • “Wij ruilen en geven weg” begon als een gesloten facebook-groep om spullen te ruilen (b.v. speelgoed voor een fles ranja) en is nu een ruilwinkel voor kleding, voedsel etc. voor mensen die net buiten regelingen of voorzieningen vallen.

2.    Goederen in natura (minder opbrengsten door corona)

• Maandelijks/wekelijks is er een inzameling van levensmiddelen in Assen, Roden en Zuidlaren voor de zeven voedselbanken in de parochie. De totale waarde daarvan is normaal ca. 2000 euro.
  • De geloofsgemeenschap van de locatie Roden houdt jaarlijks rond Sint Maarten een kledinginzameling voor de kledingbank Noordenveld.
  • Enkele parochianen in Assen bereiden al meer dan tien jaar het Sint Maar- tenbuffet voor waaraan ongeveer 25 gasten van het Open Huis deelnemen. Dit is dit jaar vervallen wegens Corona.
  • Op Eerste Kerstdag nemen zo’n 35 gasten na de Walk Thru Kerst van het Open Huis een kerstattentie mee naar huis van de Caritas. Dat pakketje bestond uit lekkere etenswaren.
  • De werkplaats voor mensen met een psychische beperking van Cosis kon oude maar goede meubels van een parochiaan nog goed gebruiken.

3.    “Franciscusmunten”
Dit geld uit een erfenis besteden we aan sociale doelen waar parochianen zich nauw bij betrokken voelen. De volgende organisaties ontvingen reeds de eerste Franciscusmunten, elk ter waarde van 500 euro.

• Roden: wekelijkse inloopochtenden op woensdag ter voorkoming van eenzaamheid.
  • Assen: dokter Frans Senff voor zijn werkzaamheden in het Endulen hospitaal in Tanzania.
  • Roden: kledingbank Noordenveld.
  • Gieten: actie Benin voor een hemoglobine apparaat (bloedonderzoek).
  • Assen: de Samaritaan met gratis maaltijden op zaterdag voor minder draagkrachtigen en daklozen.

Het bestuur van de Parochiële Caritas Instelling bestond in 2020 uit:
Otto de Boer (penningmeester, Zuidlaren), Annemiek Deddens (Gieten), Jan van Houten (Roden), Gerard Klein Koerkamp (Assen, secretaris), Willy van Olffen (Assen, voorzitter) en Ineke Schepers (Rolde).