vastenwandeling 2021

banner Parochie

kledingbank roden frontJofien Brink is voorzitter van de kledingbank Noordenveld. Ze reageerde blij op de gift van 500 euro aan Franciscusmunten.

“Als bestuur van de kledingbank zijn we hier erg blij mee. Naast het verstrekken van kleding, schoenen en beddengoed willen we onze klanten en ook de vrijwilligers graag van koffie en thee blijven voorzien. Door onze verhuizing naar Ceintuurbaan Noord 122 hebben we natuurlijk ook moeten investeren in ons nieuwe pand. Op dit moment ziet de winkel er al mooi uit maar wensen zijn er natuurlijk altijd. We zullen jullie gift dan ook zinvol besteden en bedanken de Parochie hier hartelijk voor.”
Haar mail ging naar Jan van Houten uit Roden die als lid van het Caritas-bestuur deze gift had aangekaart. De locatieraad van Roden was het hiermee van harte eens.

kledingbank roden 1De Stichting Kledingbank Noordenveld was in 2007 een initiatief van het minimaplatform. Dat was een goede stap, want in 2020 ontvingen ruim 300 volwassenen en bijna 300 kinderen gratis kleding van de kledingbank. Elk jaar mogen kinderen uit Wit Rusland (Tsjernobyl, kernramp 1986), die in mei bij gastgezinnen in Roden en Leek verblijven, in de winkel kleding uitzoeken voor henzelf en broertjes en zusjes. De kledingbank ontving, bij gelegenheid van hun tienjarig bestaan in 2017, een gift van de RK-geloofsgemeenschap in Roden. De RK kerk heeft bovendien elk jaar in november een themaviering rond Sint-Maarten met daarbij een kledingactie voor de kledingbank. Parochianen werken mee als vrijwilliger aan of in de winkel.

De kledingbank geeft kleding gratis weg aan mensen die weinig geld hebben om zelf kleding aan te schaffen. De Caritas heeft ook weleens mooie kleren en schoenen doorgegeven aan Roden.
Een parochiaan: “Ik heb kleren voor arme mensen. Ze zijn nog nieuw en niet gedragen”. Een ander: “Ik heb een zak met mooie kleding en schoenen. Die zijn te goed om aan de straat te zetten. Misschien kunnen vluchtelingen er nog iets mee. Ik geef het ook liever aan de kerk dan het in een kledingbak te gooien”.

De kledingbank draait geheel op kledingdonaties van particulieren. De ingebrachte kleding moet wel heel en schoon zijn. Ze is bestemd voor mensen die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen: uitkeringsgerechtigden, wajongers, mensen met alleen AOW, een inkomen lager dan bijstand, langdurigheidstoeslag etc.

De locatieraad van Roden vond de kledingbank een “mooie en passende bestemming” voor de Franciscusmunten. Het is geld uit een erfenis voor een sociaal doel waar je je als parochiaan nauw bij betrokken voelt. Elke parochiaan kan daarvoor het hele jaar door een suggestie doen.

Willy van Olffen, voorzitter Caritas