­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

afscheid tolboom

agenda 5a

coronavirus

We kunnen weer in alle drie locaties vieren. Wel met een beperkt aantal parochianen: Assen (max. 55), Rolde (max.40), Zuidlaren (max. 38) en Roden (max. 68). En aanmelden is nog steeds verplicht (behalve in Roden)!

Voor Zuidlaren: elke dinsdag 19.00-20.00 uur, telefoon 050-4092913 en via email tot dinsdag 19.00 uur: email kerkbankzuidlaren@franciscus-parochie.nl.  |  Meer informatie
Voor Assen: elke donderdag 19.00-20.00 uur, telefoon 0592-313029, en via email tot donderdag 19.00 uur: email kerkbankassen@franciscus-parochie.nl.  |  Meer informatie
Voor Rolde: donderdags voor de viering 19.00-20.00 uur, telefoon 0592-345221, en via email tot donderdag 19.00 uur: email ronald.ernens@home.nl.  |  Meer informatie

marian boersenOok in de gevangenis waren de gevolgen van de coronacrisis merkbaar. Dat heeft Marian Boersen in haar functie als pastor voor de gedetineerden van de Penitentiaire Inrichting Veenhuizen duidelijk ervaren.

“De corona-periode is net als in de wereld buiten een bijzondere tijd. Het had voor gedetineerden veel gevolgen. Er mocht geen bezoek meer komen en geen kleding worden ingevoerd. Veel activiteiten vervielen. Kantoorpersoneel werkte zoveel mogelijk vanuit huis. Iemand vertelde me: ‘Nu pas realiseer ik me echt hoe belangrijk het voor mij is dat ik bezoek krijg.’ Er kwam ook een soort van rust want er waren weinig wisselingen van bewoners. Daardoor had het personeel iets meer tijd voor persoonlijke aandacht.  Maar spannend was het natuurlijk wel, want als corona binnen kwam… en het kon alleen maar binnenkomen via personeel. Dat gaf extra druk.

“Nu pas realiseer ik me echt hoe belangrijk het voor mij is dat ik bezoek krijg”.

De kerkdiensten stopten. Als alternatief worden er nu digitale kerkdiensten georganiseerd. Thuis opnames maken en op dvd branden. Op zondagochtend worden ze vertoond op het videokanaal in de gevangenis. De reacties waren net als buiten: de een vond het een prima alternatief, de ander keek er niet naar en voor weer een ander was het een gelegenheid om een kijkje te nemen in een andere wereld. Vooral van moslims kwamen er waarderende reacties.” 

Verweven
Marian Boersen-Rigter werd geboren in 1961 in Eemnes. “Daar was ons rooms-katholieke geloof volledig verweven met het dagelijks leven. Door mijn huwelijk kwam ik in Friesland terecht. Samen hebben we daar een melkveehouderijbedrijf. Ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan, met name in de parochie Oosterwolde. Toen ons jongste kind naar de middelbare school ging, kwam er de gelegenheid voor een studie theologie. Zeven jaar ging ik een dag per week naar Amsterdam, later naar Utrecht. En wat dan? Het diploma stimuleerde me om er mee aan het werk te gaan. In het bisdom waren er in 2013 geen vacatures, maar in de gevangenis wel. Ik heb het niet gezocht, het kwam op mijn pad.

En het werd een boeiend pad. Want ook wie opgesloten zit in de gevangenis is een mens. Een mens met pijn en verdriet. Natuurlijk is een delict nooit goed te praten, maar als je het verhaal hoort wat eraan voorafging, kun je soms begrijpen dat het zover heeft kunnen komen. Hoe is dan je bejegening van iemand die gedetineerd zit? De rechter heeft de straf bepaald.

Die straf is het ontnemen van de vrijheid. Mag je er als mens dan niet meer zijn? Ons geloof zegt daar wat anders over. We lezen in de bijbel: Matt 18, 10-14: over de herder die het verloren schaap zoekt. En Matteüs 25: 36 zegt: “Ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.”

marian boersen veenhuizenAndere wereld
“Door in de gevangenis te gaan werken kwam ik in een totaal andere wereld terecht. Een wereld waarvan ik eigenlijk wil dat die niet bestaat. De verhalen van mensen zijn soms heel schrijnend. Ook dat gebeurt in onze maatschappij. Vandaag. Naar die verhalen kunnen luisteren en daarop kunnen reageren, mee denken met de mensen en hen helpen de eigenwaarde te zoeken of terug te vinden. Dat is de kern van het werk. Gedragen en gedreven door het geloof.

In de gevangenis hebben we een stilteruimte. Die wordt door alle geestelijk verzorgers gebruikt. Op vrijdag is het een moskee, op zondag de kerk. Elke zondag is er een kerkdienst. De ene week protestants, de andere week rooms-katholiek. Vast ritueel tijdens elke kerkdienst is dat mensen naar voren mogen komen om een kaarsje aan te steken. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Het is ontroerend om de mannen daar te zien staan. De stilteruimte hebben we ingericht als kapel/meditatieruimte. Op bepaalde uren van de dag was er vrije inloop. Daar werd gebruik van gemaakt. Een kaarsje aansteken, een luisterend oor, precies waar wij als geestelijk verzorgers voor in de gevangenis aan het werk zijn.”

Vrijwilligers
Tijdens elke kerkdienst zijn er vrijwilligers aanwezig. Zij komen vooral voor het praatje en de koffie ná de kerkdienst. Waardering is er voor hen: ‘Ik zat gevangen en jij hebt mij bezocht. Dus: ook ik mag er zijn.’ De groep kerkvrijwilligers kan nog aanvulling gebruiken…
Er zijn meer vrijwilligers actief in de gevangenis. Bij de afdeling re-integratie, bezoekvrijwilligers, mensen die zorgen voor het vervoer van kinderen die bij hun vader op bezoek willen komen, bij het onderwijs. Ze worden zeer gewaardeerd en elk jaar is er voor hen een bijeenkomst om ‘dankjewel’ te zeggen. Ook zijn er vrijwilligers voor de nazorg. Zij zijn een ‘maatje’ voor ex-gedetineerden. Om hen weer op weg te helpen in de maatschappij. Soms bieden zij praktische hulp, soms komen zij op bezoek. Alle activiteiten zijn nodig en waardevol. Wilt u hier meer informatie over? www.exodus.nl.

Luisteren
“Soms is het werk moeilijk, als je hoort wat voor delict iemand gepleegd heeft. Maar ik verdiep me niet in de dossiers, ik luister naar het eigen verhaal. Zo probeer ik het goede in de mens te vinden. En goede dingen kom ik daar echt wel tegen. Het is pastoraat bij uitstek. Dankbaar werk.”

Ton Kuis

Submit to FacebookSubmit to Twitter

H. Franciscus | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­