vastenwandeling 2021

banner Parochie

johan krijnsen 1“Ik vind het leuke aan mijn werk voor de kerk dat ik mijn geloof op een mooie en bijzondere wijze kan uitdragen. Ik kan mensen de mis nog specialer laten beleven, nog meer inspiratie geven door de ceremonie zo plechtig mogelijk en met zoveel mogelijk devotie te laten plaatsvinden.”

Dat is de bewogen mening van Johan Krijnsen, sinds een aantal jaren ceremoniarius van de Groninger bisschop. Begonnen als misdienaar stelt hij nu zijn diensten beschikbaar aan Mgr. Van den Hout. Enthousiast vertelt hij over zijn werkzaamheden voor de kerk.

“Ik ben 30 jaar oud en ik woon in Groningen. Ik ben in Zwijndrecht geboren maar al vrij snel verhuisd naar Gieten. Na de havo volgde ik de hbo-opleiding Maritiem Officier. Daarna aan de slag als stuurman op de grote vaart. Maar na een paar collectieve ontslagen vanwege de transitie naar andere nationaliteiten ben ik in het najaar van 2017 naar de wal gegaan. Ik werk nu op de afdeling Veiligheid van Wagenborg Shipping, dat 170 schepen in de vaart heeft. Het is een onderdeel van de Koninklijke Wagenborg, de scheepvaart- en transportonderneming uit Delfzijl. Ik doe hierbij voornamelijk de jaarlijkse inspecties aan boord van schepen.”

Hoofdfiguur
Ooit ben ik begonnen als misdienaar bij pastoor Beeres. Ik heb dit langzaam uitgebreid. En nu dus ceremoniarius. Je zou kunnen zeggen: het is de hoofdfiguur bij de ceremonie, beetje de chef van de misdienaars. Bisschop De Korte had alleen een bisschoppelijk ceremoniarius bij de grote vieringen. Zelf vind ik het mooi als een bisschop bij iedere viering een ceremoniarius bij zich heeft. Toen er een nieuwe bisschop kwam had ik de hoop dat deze wel een chauffeur/bisschoppelijk ceremoniarius zou willen. Dit was gelukkig het geval want Mgr. Van den Hout was dit ook gewend bij de bisschop van Den Bosch. Na een paar keer met hem gesproken te hebben en een keer proef gedraaid te hebben bleek er een klik te zitten tussen mijn werkwijze en die van de bisschop. We kunnen goed met elkaar opschieten.

johan krijnsen 2Extra plus
Daarbij vind ik het prachtig in mijn werk om een bisschop echt bisschop te laten zijn. Een bisschop is niet een normale pastoor en daarom mag er dan best een beetje meer toeters en bellen uit de kast gehaald worden. De extra plus voor mij is altijd het enthousiasme van jongeren en tieners. Zij willen vaak de kerk in al zijn glorie weer beleven en dan zijn ze vaak blij met een plechtige viering waarin ze nog een taak hebben ook! Geef ze wat te doen, is mijn motto altijd. Een mis met tien misdienaars en dan allemaal een mooie taak geven vind ik het mooiste om te doen.

Jongeren
Bij het bisdom ben ik samen met pastoor Tjepkema en de bisschop betrokken bij de organisatie van de roepingengroep, 18-35-jarigen, waarmee we jaarlijks proberen naar een klooster in Duitsland te gaan. We hebben het dan over roepingen, het leven in deze maatschappij als jongere die katholiek is of gewoon samen met jongeren een keer een mis bij te wonen. Helaas kon het dit jaar niet doorgaan maar de groep groeit en heeft wel vervangende activiteiten.

Platform
Verder ben ik gevraagd plaats te nemen in het jongeren platform van het bisdom, 12-18-jarigen, waarmee we proberen meerdere keren per jaar naar de Blauwe Zusters in Heiloo te gaan, afgewisseld door dagactiviteiten om elkaar op een luchtige manier weer te zien of te ontmoeten. De taken voor deze groepen kan ik goed combineren, want iedere zondagsviering en belangrijke plechtigheid van de bisschop ga ik mee en zo langzamerhand ken ik veel jongeren en tieners door heel het bisdom. Voor beide groepen spoor ik jongeren en tieners altijd graag aan om zich aan te sluiten bij een van deze twee toffe groepen.

Interessant
Mijn vrienden en collega’s weten wat ik doe en dat ik altijd wel een praatje over geloof of over de kerk wil maken. Voor corona, toen de kroegen nog open waren, kon ik ook hele verhalen erover houden aan de bar en dan merk ik altijd dat de meeste mensen de stap naar de kerk vaak wel groot vinden, maar dat mensen het heel interessant vinden. En discussies over bepaalde kerkelijke thema’s hoeft niet altijd een instemmend verhaal te zijn. Discussies mogen ook best af en toe knetteren.

Tof
De meeste vrienden vinden het tof dat ik dit werk doe en ik denk dat best veel vrienden weleens mee zouden willen. Er is ook een aantal vrienden dat mee geweest is naar bijvoorbeeld een chrismamis of de kerstnacht. Dit heeft vaak meer impact dan ze in eerste instantie willen toegeven. Alleen is dan vaak de stap om zich ook daadwerkelijk in te schrijven te groot. Het blijft in deze maatschappij natuurlijk niet populair om bij een kerk te horen.

Inspiratie
Mijn geloof komt zeker in het dagelijkse werk terug. Ik houd er bijvoorbeeld erg van om aan het begin van mijn dag naar Radio Maria te luisteren om de lezingen van die dag te beluisteren en deze in de auto op mij in te laten werken. Nu met het thuiswerken hoor ik overdag ook het angelus luiden en dan bid ik die altijd graag mee. Vind ik een mooi moment op de dag om even stil te zijn en een kruisteken te maken.

Gieten
Ik kom meestal een keer in de week naar Gieten en heb verder ook geregeld contact met het thuisfront. Al is het maar vanuit de auto even een belletje, terwijl ik naar een boot toe reis. Ik vind het ook belangrijk om met je ouders een goede band te hebben. Al staan we allemaal wel een beetje anders in het geloof, kom ik toch graag weer thuis over de vloer.

Binnenstappen
Het komt bijna nooit voor dat ik ‘gewoon’ nog naar de kerk ga, omdat ik eigenlijk bijna nooit vrij heb van de bisschop. Hij gaat vrijwel ieder weekend wel ergens in het bisdom voor, soms meerdere keren per weekend. Maar als ik een weekend vrij heb ga ik toch altijd graag naar de kerk. Al krijg ik dan als eerste vraag bij het binnenstappen van de kerk de vraag: “Is de bisschop ziek? Is hij op vakantie?”

Ton Kuis