­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

Enkele jaren geleden deed ik mee aan een cursus ‘mystiek en spiritualiteit’. Op één van de avonden kwamen de woorden: ‘rusten in God’ voorbij. Die woorden kwamen even heel diep bij mij binnen. ‘Ik rust in God’, even was alles helemaal goed, en voelde ik mij volkomen veilig.

Veilig zijn, voor hoeveel mensen in onze wereld is dat niet ontzettend ver weg. Wanneer ik dit schrijf, wordt onze wereld beheerst door de strijd tegen de Islamitische staat, zijn ontzettend veel mensen op de vlucht of staan doodsangsten uit voor wat hun nog te wachten staat. En het is al lang niet meer iets wat ver weg speelt, het komt heel dicht bij en vraagt om keuzes.
Veilig zijn, zo langzamerhand kan daarbij ook de vraag opkomen: ‘kan dat nog wel in onze wereld?’…
Overal ontstaan brandhaarden die gevolgen hebben voor iedereen. We kunnen het in onze wereld een beetje veiliger maken, maar volkomen veilig zal het nooit zijn, er kan ons immers van alles overkomen.

We kennen waarschijnlijk allemaal de uitspraak: ‘in de wereld zijn, maar niet van de wereld zijn’. Een uitspraak die heel zweverig kan klinken en een gevoel kan geven van: dat is lekker makkelijk, je hoort er wel bij, maar toch ook weer niet. Je doet net alsof het jou allemaal niets aan gaat, want ja, je bent toch niet van deze wereld, maar van iets daarboven, wat dat ook mag zijn. Als deze uitspraak zó bedoeld is, kunnen we hem beter weg doen. Anders wordt het wanneer we deze uitspraak als een gelovige uitspraak proberen te verstaan.

In de evangeliën horen we hoe Jezus zijn innerlijke angst heeft overwonnen door te vertrouwen op God, zijn Vader. Zijn vertrouwen was zo groot, dat de wereld hem geen angst meer kon aanjagen. Hij was ‘in de wereld’, maar niet ‘van de wereld’.
Wanneer wij kijken met gelovige ogen zien wij dat ons diepste fundament in God verborgen ligt. Dan kunnen ook wij de wereld met andere ogen zien. Omdat ons diepste fundament in God ligt, heeft de wereld geen macht meer over ons. Wanneer alles in onze wereld vervult is van God, verliest zij haar beangstigende karakter. De grootste veiligheid midden in deze wereld ervaren wij wanneer we weten dat wij geworteld zijn in God!

‘Ik rust in God’, die gedachte maakt ons ook vrij om te kijken naar alles wat in de wereld gebeurt, en er op onze eigen bescheiden wijze aan bij te dragen dat God iets meer zichtbaar wordt in onze wereld.

pastor Truda de Boer 
­