­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

Wanneer u dit leest is het nieuwe jaar 2016 al volop begonnen. Een heel nieuw jaar ligt voor ons. En dan zijn we toch al snel geneigd de vraag te stellen: ‘Wat zal dat nieuwe jaar ons brengen?’ Daar spreekt een verlangen uit naar fijne en mooie ervaringen, maar ook de angst en onzekerheid over wat kan gaan komen. Bijvoorbeeld als er ziekte is, of je mogelijkheden worden steeds beperkter, en je niet weet hoe dat verder zal gaan. Ook wanneer we kijken naar onze wereld, kan de schrik ons om het hart slaan.

Het afgelopen jaar heeft ons veel zorg, angst, verdriet en misschien ook woede gebracht. Zullen er opnieuw terroristische aanslagen plaatsvinden, lukt het ons om alle vluchtelingen goed op te vangen, en slagen we erin de afspraken die gemaakt zijn op de klimaattop in Parijs waar te maken? Zo kan het nieuwe jaar ook vol met zorgen op ons af komen.

Hoe zou het zijn om in al die zorgen een ander uitgangspunt te kiezen? Om niet onze zorgen op de voorgrond te zetten, maar uit te gaan van Gods onvoorwaardelijke liefde! Paus Franciscus heeft op 8 december jl. het heilig jaar van de Barmhartigheid geopend. Het is een prachtig woord: barmhartigheid, maar waar staat het eigenlijk voor?
In het Hebreeuws betekent het woord ‘rechem’ baarmoeder. Het meervoud van ‘rechem’ is ‘rachamiem’ en dat betekent: barmhartigheid.

Wanneer we spreken over Gods barmhartigheid wordt God hier dus geassocieerd met het meest vrouwelijke orgaan dat een mens kan bezitten. Rachamiem: barmhartigheid verwijst naar de houding van de moeder, en vaak ook van de vader, tegenover hun ongeboren kind: een houding van onvoorwaardelijke liefde! Als wij in ons gebed vragen om Gods barmhartigheid dan vragen we eigenlijk om Gods onvoorwaardelijke liefde.

Wat brengt ons dit nieuwe jaar? 
Hopelijk veel mooie en gelukkige momenten, maar aan zorgen zullen we waarschijnlijk ook niet ontkomen. Alles mag geborgen zijn in Gods barmhartigheid, in Gods onvoorwaardelijke liefde die er voor ons is, altijd! Wanneer wij ons, hoe dan ook, geborgen weten in Gods onvoorwaardelijke liefde, dan zijn we op een veel dieper niveau dan onze wereld ons ooit bieden kan, volkomen veilig!

pastor Truda de Boer

­