­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

Wanneer u dit leest, zijn Hemelvaartsdag en Pinksteren alweer in beeld. Beide zijn ondergewaardeerde christelijke feestdagen. Misschien wel omdat je er veel moeilijker een duidelijk beeld bij kunt schetsen dan bij het Kerstfeest of Paasfeest. Het kind in de kribbe spreekt meer aan dan de vuurtongen boven de leerlingen met Pinksteren. Toch is Pinksteren in feite een prachtig feest, dat vele mogelijkheden biedt om er een echt feest van te maken. De locatie Assen heeft inmiddels sinds vele jaren de mooie traditie om parochianen vanuit de verschillende landen aan bod te laten komen in de Pinksterviering, met liederen en gebeden in de eigen taal. Dat levert een viering op die dicht in de buurt komt van de eerste lezing die wij met Pinksteren lezen, uit de Handelingen van de Apostelen (hoofdstuk 2; vers 1-11). U weet wel die lezing waarin al die moeilijke namen van plaatsen en gebieden worden genoemd uit de verre omgeving…

Het is toch de moeite waard om de bijbel er eens bij te pakken en de tekst te lezen, want het is een prachtige tekst. Waar het in feite over gaat is, dat mensen die iets verschrikkelijks hebben beleefd, het lijden en sterven van Jezus, en nog niet goed raad weten met de toekomst samen een moment van grote bezieling en inspiratie beleven. In het verhaal wordt dit uitgebeeld door vlammen of vuurtongen die zich boven hun hoofden verspreiden. Die vuurtongen zijn ook het symbool van het Pinksterfeest geworden. Ze staan voor de inspiratie door de H. Geest. Die inspiratie, of begeestering, stelt hen in staat om iets te doen wat eerst ondenkbaar leek. Ze gooien de ramen en deuren open en treden naar buiten en gaan in gesprek met de mensen die daar zijn. Ze stappen de drempel over van de zaal, maar ze stappen ook een drempel over in hun leven. Ze nemen een risico: ze gaan zich inzetten voor waarin ze geloven. Nu wel, nu pas. Nu durven ze, eerder niet.

Dat is het mooie aan het feest van Pinksteren, ook voor ons: het laat ons zien dat ook wij “over de drempel” kunnen stappen in ons eigen leven. Een beslissing durven nemen, een nieuwe weg kunnen inslaan bijvoorbeeld in christelijk perspectief leert het ons, dat wij echt inspiratie en bezieling nodig hebben vanuit ons eigen geloof om dat geloof levend te houden. En ik denk dat we daar ook echt naar op zoek moeten gaan.

Pastor Agaath Erich

­