Al jarenlang viert de locatie Zuidlaren op de tweede zondag van september de opening van het nieuwe seizoen.

In een feestelijke viering danken we God voor onze gemeenschap en bidden we om een goed nieuw jaar voor onze locatie en voor onze gehele Franciscus parochie. Na afloop van de viering blijven we nog lange tijd samen in de parochiezaal genietend van koffie, cake, een drankje en wat lekkers, en niet te vergeten van fijne gesprekken met elkaar.
Dit jaar wachtte ons aan het einde van de viering een verrassing.

In de hal hing verborgen achter een doek, een prachtig Tau teken, gemaakt door iemand uit onze locatie. Na de viering kwamen we met elkaar samen in de hal om dit teken te onthullen.

De Tau is naast het teken van de heilige Franciscus van Assisi, de patroon van onze parochie, ook een teken van Gods zegen en bescherming. We hebben dan ook in dit teken God om zegen en bescherming gevraagd voor ieder die binnengaat in dit kerkgebouw!
Gods zegen en bescherming; is dat niet waarom Jezus zichzelf kon geven tot het uiterste, omdat hij wist dat hij kon vertrouwen op die zegen en bescherming van God, die hij zijn Vader noemde. En is dat ook niet waar het in onze kerk om gaat? De basis van waaruit we er kunnen zijn voor eenieder die op ons pad komt, eenieder die onze aandacht en hulp nodig heeft.

Gods zegen en bescherming; het lijkt zo ver weg wanneer we de vreselijke verhalen horen over seksueel misbruik in onze kerk.

Wat gaat er dan door ons heen? Verwarring, boosheid, misschien ook schaamte. Is dat de kerk waar wij bij horen?

Zonder ook maar iets af te willen doen aan al het verschrikkelijke leed wat seksueel misbruik met zich mee brengt, en aan de boosheid die het oproept wanneer daders daarin worden beschermd; wij blijven in onze kerk spreken over Gods zegen en bescherming. Juist nu, omdat dat is waar het in onze kerk wérkelijk om gaat, waar wij in geloven, en waar we onze kracht uit halen. Ik vond het mooi om juist nu deze woorden te mogen uitspreken bij de onthulling van het Tau-teken!

Op zondag 28 oktober vieren we onze jaarlijkse Franciscusviering. Het thema is dit jaar: betrokken. Als wij leven in betrokkenheid op God en onze medemensen, dan raken wij thuis in het hart van wat Franciscus voor ogen stond.

Laten we vooral niet vergeten dat wij samen de kerk zijn, en dat Gods zegen en bescherming met ons zijn, voor altijd!

pastor Truda de Boer