kerstvieringen

Een willekeurige zondagmorgen in onze parochiekerk in Assen. Naast het orgel begeleidt Arjan Bouma als cantor de viering. Pastoor Tolboom nodigt als voorganger de kinderen uit om met Pauline Bouma mee te gaan naar de kindernevendienst. In haar gevolg neemt zij twee Boumaatjes mee. Twee zusjes fungeren als misdienaar.

Hoe kun je het hele gezin motiveren om actief te zijn?
“Misschien doordat we zelf actief zijn voor de parochie. De kinderen zijn allemaal misdienaar en de jongsten zingen in het kinderkoor. Maar het moet niet. Ze vinden het leuk om te doen. Dat ze allemaal misdienaar zijn is erg makkelijk. Als er eentje een keer wat heeft, dan kan de ander zo invallen."

Arjan Bouma is de jongste in een gezin met drie kinderen. “Ik heb nog een broer en een zus. Mijn vader en moeder waren allebei docent aan de christelijke mavo in Wolvega. Mijn vader als docent wiskunde en scheikunde. Mijn moeder als docente Engels. Volgens mijn vader wil ik al docent worden sinds ik kan praten.

Wiskunde
"Ik ben geboren en getogen in Heerenveen, daar heb ik gewoond totdat ik wiskunde ging studeren in Groningen. Ik heb nog even op en neer gereisd met de bus, maar voor de kerst had ik al een kamer in de stad. Pauline en ik kenden elkaar al van de middelbare school, we zijn samen in Groningen gaan studeren. Sinds de vijfde klas hebben we al verkering. Na onze studie kreeg ik werk in Groningen en Pauline in Assen. In 2000 zou onze huurwoning in Groningen worden gesloopt, dus moesten we verhuizen. Omdat de huizen in Assen ons beter bevielen dan in Groningen hebben we er voor gekozen om in Marsdijk te gaan wonen.
Inmiddels hebben we samen vier kinderen en wonen we in Kloosterveen omdat we uit ons huis in Marsdijk waren gegroeid.

Ik werk nog steeds in Groningen op het Alfa College als docent wiskunde. Het grootste deel van mijn lessen geef ik aan Nederlandse leerlingen. Daarbij geef ik ook wiskunde aan het Voorbereidend Jaar. Dat is een schakeljaar voor hoogopgeleide allochtonen die aansluiting zoeken binnen het Nederlandse onderwijs. Ze kunnen hierna doorstromen naar de Hanzehogeschool of de RuG. Naast de werkzaamheden voor het Alfa College examineer ik ook wiskunde voor de staatsexamens."

Bonaire
"Ik ben in juli met een groep van ongeveer veertig collega’s ruim een week naar Bonaire geweest om daar voor de staatsexamens te examineren. Een heel bijzondere ervaring. Naast het werk heb ik ook in de vrije tijd kunnen snorkelen.”

Hoe beleef je je geloof?
“Vooral door elke week te proberen naar de kerk te gaan. Het is een vast moment van rust en bezinning. Daarnaast praten we er thuis ook regelmatig over met zijn allen”.

Welke activiteiten doe je in de parochie en waarom?
“Je kunt denk ik ergens pas onderdeel van zijn als je er ook aan meedoet. En als je doet wat je leuk vindt dan gaat dat het beste. In de parochie ben ik betrokken bij het koor Enchanté als voorzitter en zing ik regelmatig als cantor. Daarnaast help ik mee met het kerkrijden met twee dames die zelf niet naar de kerk kunnen komen. Het is mooi om op die manier je steentje bij te kunnen dragen.”

Wat is de waarde van muziek in je leven?
“Dat is heel groot, er staat een orgel in de kamer, die gebruik ik soms om muziek in te studeren. Ik speel voor de hobby sousafoon. Daarnaast zitten de kinderen ook op muziekles. Yvonne en Evelien spelen dwarsfluit, Wilma speelt klarinet en Thijs speelt trommel. Ik help ze regelmatig met hun huiswerk. Ik speel sousafoon bij een showband. Daar geef ik ook muziekles aan een paar kinderen.”

Wat vind je van onze mondiale kerkgemeenschap?
“Ik vind het een mooi idee dat waar je ook komt, je de dienst altijd kunt volgen. Ook al versta je de taal niet, je weet toch wat er gebeurt. We proberen op vakantie altijd een kerkdienst mee te maken. Deze zomer zijn we met de caravan naar Italië geweest. Met bezoeken aan Assisi en Rome. Ook een viering in de Friezenkerk stond op het programma. Tijdens deze Nederlandstalige viering in de Friezenkerk heb ik de tweede lezing voorgelezen. Een week eerder hebben we in Assisi in de Franciscusbasiliek een kerkdienst in het Italiaans bijgewoond."