kerstvieringen

Vanaf 1993 begon de onrust in het noorden van mijn vaderland Burundi. Geweld was aan de orde van de dag. Mijn vader is vermoord in het geweld en tot op heden niet gevonden. Ook andere familieleden zijn omgekomen. Mijn toenmalige man Alexis Nibona wilde met de drie kinderen en een pleegkind van een zus van Alexis vluchten voor het geweld. We hebben in 2004 besloten dat ik eerst alleen zou gaan. Ik ben na een week in Ter Apel in Gilze-Rijen in een opvangcentrum gekomen. Het Contactorgaan Opvang Asielzoekers, COA, wilde dat ik naar een andere gemeente zou gaan, maar ik wilde in Gilze-Rijen wachten op mijn gezin. Daarin werd gelukkig toegestemd.

In 2005 kreeg ik een verblijfsvergunning en kon ons gezin ook naar Nederland komen. We zijn toen in 2006 met Raoul, Stacy en Yaniv in Roden komen wonen. In dat jaar is Els geboren. We zijn heel goed ontvangen en opgevangen in Roden. De buren waren spontaan met hulp en ook vanuit de parochie hebben we veel steun gekregen. Ja, we zijn Rooms-Katholiek. De oudste drie kinderen zijn in Burundi gedoopt, Els is in onze parochiekerk in Roden gedoopt.

De contacten binnen de parochie waren en zijn heel belangrijk voor ons. De mensen voelden voor ons als familie, ze deden en doen nog steeds van alles voor ons, ze zijn ons allemaal heel dierbaar. Ik weet niet hoe ik voor alles kan bedanken, maar nu wil ik de mogelijkheid aanpakken om in deze Tau mijn dank te tonen. Enkele mensen wil ik speciaal noemen omdat ze speciaal voor ons zijn: de familie Van Straaten, Caroline Botman, onze buurman ‘opa’ Harry Postema, de familie Delemarre, Toos Schilder en vooral ook Pastor Erich.

Helaas is ons huwelijk vastgelopen en moesten we beiden ons eigen weg gaan. Ik ben in Burundi in landbouwkunde afgestudeerd, maar heb daarmee in Nederland geen werk kunnen vinden. Het diploma wordt hier niet erkend. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan in De Hullen en nu nog in de kringloopwinkel De Cirkel. Nu de kinderen groter en zelfstandig zijn, ben ik wel zover dat ik heel graag betaald werk wil hebben. Het gaat goed met de kinderen en ik ben heel gelukkig met wat ik heb. Ik kook graag en hou van wandelen.

Met hartelijke groet van Therese