­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

Mogen we ook voor 2020 weer op u rekenen...?

AKB animatie

Het lijkt ons niet waarschijnlijk dat onze koning ooit uitgeroepen zal worden tot heilige. We zijn wellicht wel tevreden met hoe hij het doet, maar een heilige …

Dat roept de vraag op of er koningen of koninginnen zijn die deze status wel gehaald hebben. De dag waarop ik me buig over dit stukje is 18 mei, en 18 mei is onder andere de dag van de Heilige Ericus Jedvardson van Zweden. En jawel, tijdens zijn leven was hij koning. Hij staat ook wel bekend als Erik IX van Zweden. Erik wordt in 1150 tot koning gekozen. Hij is een vrome man die de bekering tot het katholieke geloof in het Scandinavische deel tot zijn lijfmotief maakt. Hij zorgt voor de bekering van zijn land en beschermt de rechten van de kerk. Ook organiseert hij kruistochten naar het heidense Finland. Hij start ook de bouw van de Dom in Uppsala.

Erik wordt na het verlaten van de mis op Hemelvaartsdag, 18 mei 1160, in Uppsala vermoord door een aantal edellieden die samenzwoeren met de Deense prins Magnus Henriksson, Eriks rivaal. Erik ligt in de Dom begraven, die hij heeft laten bouwen. Hij wordt gezien als de beschermheilige van Zweden.

Erik wordt als heilige vereerd, maar hij is nooit officieel heiligverklaard. Maar goed, wanneer vinden we iemand heilig? Is dat een beleving of als iemand voldoet aan de regeltjes die een ander later – veel later – zal bedenken …?

Paul Spoormans

­