Nogmaals de energiekosten, maar ook Het Verschil

Nogmaals de energiekosten, maar ook Het Verschil

Bekijk de nieuwsbrief online
 
balk boven
 
   Nieuwsbrief 30  |  19 october 2022  
  logo parochie Franciscus

RK Parochie
H. Franciscus van Assisi


Assen - Zuidlaren - Roden

 
 
 

 

Maatregelen om energiekosten te besparen – we zullen minder stoken in onze kerken!

 
 
Net als veel huishoudens wordt ook de parochie geconfronteerd met een enorme stijging van de energiekosten. In de laatste parochiebestuursvergadering is een aantal besluiten genomen om de energiekosten beheersbaar te houden. Wij begrijpen dat dit ingrijpende maatregelen zijn die uw comfort in de kerk stevig aantasten. Maar wij rekenen op uw begrip gezien de enorm gestegen energieprijzen.

Wij zijn tot de volgende maatregelen gekomen na overleg met de locaties en informatie van het bisdom.
  • Van 1 november tot 1 april geldt:
    o    de minimum temperatuur van de kerk wordt gezet op 8° C. Als de temperatuur onder de 8° C komt zal er gestookt worden. Dit is de minimum temperatuur die om bouwkundige redenen wordt aanbevolen door het bisdom.
    o    Eenmaal per week – normaal voor een viering – zal het kerkgebouw worden opgestookt tot maximaal 15° C.
    o    De minimum temperatuur in de parochiezalen wordt gezet op 12° C. Als de temperatuur onder de 12° C komt zal er gestookt worden.
  • Van 1 april tot 1 november blijft kachel uit in zowel de kerken als de parochiezalen.
  • We houden het gas- en elektriciteitsverbruik nauwkeurig bij en zullen de maatregelen aanpassen, indien mogelijk of noodzakelijk.
  • Gezien de lagere temperatuur in de parochiezalen kan ervoor gekozen worden om vergaderingen van kleine groepen bij iemand thuis te houden in plaats van in een van de parochiezalen.
  • Doordeweekse vieringen zullen in principe in de onverwarmde kerk gehouden worden. Het is aan de voorganger om, bij erg koud weer, te besluiten de viering op een andere locatie (sacristie/parochiezaal) te houden.
Het parochiebestuur heeft de locatieraden gevraagd bovenstaande maatregelen in te voeren. Zij zullen in de komende weken procedures ontwikkelen, die beschrijven wie aan de thermostaat mag zitten, hoelang van tevoren de kerk opgewarmd moet worden, etc.

 


Het Verschil


In maart 2020 heeft in de locatie Zuidlaren een bijeenkomst over de uitkomsten van de enquête ‘Het Verschil’ plaatsgevonden. Corona maakte informatiebijeenkomsten voor Roden en Assen onmogelijk. Hoewel in december 2020 de parochie via een artikel in de Tau is geïnformeerd, bleef het een wens om ook bijeenkomsten in Roden en Assen te organiseren.

Hilde de Boer, Gerben Bokma en Alexander Wenker hebben deze bijeenkomsten begin deze maand verzorgd. Op beide avonden waren zo’n 15 tot 20 bezoekers aanwezig. Het waren plezierige en zinvolle sessies, met waardevolle terugkoppeling van de aanwezigen. Na de presentatie van de resultaten van de enquête werd gesproken over de vervolgstappen.
Bekijk de resultaten van Het Verschil.

 


Toekomst (kerk)gebouwen


Een van de vervolgstappen van de enquête ‘Het Verschil’ is het instellen van focusgroepen. Deze groepen gaan over een bepaald thema inhoudelijk met elkaar in gesprek en het resultaat kan waardevolle informatie voor de parochie opleveren. U krijgt nog nadere informatie over de focusgroepen, maar een belangrijk thema, dat het parochiebestuur graag met parochianen wil bespreken, is de toekomst van onze (kerk)gebouwen.

Mocht u lumineuze ideeën, een verhelderende visie of een klinkklare oplossing hebben: we gaan graag met u in gesprek. Het parochiebestuur is vooral benieuwd naar de inbreng van de jongere generaties; zij bepalen immers voor een belangrijk deel de toekomst van onze kerken.

Aanmelden kan tot 26 oktober bij Alexander Wenker via telefoon 06 204 99 309 of (bij voorkeur) via mail secretariaat@franciscus-parochie.nl. We hopen op veel reacties.

Tijdens een eerste bijeenkomst gaat het parochiebestuur met u bekijken hoe het onderwerp in een praktische focusgroep kan worden uitgewerkt. De bedoeling is dat we elkaar in de maand november zullen treffen en dat uw input verdere invulling krijgt bij een Toekomstdag, een gezamenlijke bijeenkomst van de locatieraden en het parochiebestuur. Dit alles moet leiden tot een ‘gebouwenbeleidsstrategie’ voor onze parochie, die wij moeten indienen bij het bisdom.

 

 
 

   



balk onder
 
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, schrijf je hier dan uit

statistiek