­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

alle video's

livestream vieringen

Het lot van vluchtelingen in nood stond dit jaar letterlijk centraal op het Bevrijdingsfestival Groningen.

bevrijdingsfestivalDe festivalorganisatie haalde het vluchtelingen­bootje 'Hedir' naar Groningen, INLIA toonde een expositie van foto's van de dokter van Lampedusa en de contouren van een andere vluchtelingen­boot.

Duizenden mensen verdrinken in de Middellandse Zee. Veilige, legale routes om hier te komen om asiel te vragen zijn er voor hen niet. De vluchtelingen die in 2014 in de 'Hedir' zaten hadden geluk. Zij overleefden het. Net als de 282 opvarenden van de 'Meneer Vrijdag; die in 2013 overstaken naar Lampedusa. De contouren van deze boot staan naast de zeecontainer met de foto's van dokter Pietro Bartólo.

Wat wij kunnen doen
Een groepje jongeren zit op de achtersteven en vraagt zich af wat zij kunnen doen: "Zo'n groot probleem, zo ver weg, Europa is er verdeeld over". De INLIA-medewerker weet raad: "Je kunt bij de Europese verkiezingen stemmen op partijen die voor vluchtelingen opkomen en aan echte oplossingen werken. En je kunt in jouw dorp of stad opkomen voor goede opvang".

De dokter van Lampedusa
In de zeecontainer tonen foto's het werk van dokter Pietro Bartólo op het kleine eiland Lampedusa en op zee. Hij onderzoekt alle vluchtelingen die daar - levend of dood - aankomen. De dokter is tegenwoordig overigens ook lid van het Europees Parlement, om voor vluchtelingen te pleiten.
Naast hoopgevende beelden, bijvoorbeeld van een bevalling, laat de tentoonstelling de verschrikkingen van een vlucht zien. Uitputting, onderkoeling, honger en dorst. Gewonden, verminkten, doden.

"Briljant in al zijn eenvoud"
Voor degenen die liever niet naar binnen gaan, is er buiten informatie. Ook over het Plan KAN, dat de asielopvang in Nederland fatsoenlijk, eerlijk en duurzaam wil regelen. Door mensen evenredig over gemeenten te verdelen in kleinschalige opvang is er draagvlak en hoeft niemand buiten te slapen. "Briljant in al zijn eenvoud", zegt iemand.

In het plan blijven mensen ook op één plek, zodat kinderen direct naar school kunnen en volwassenen aan het werk. Bezoekers zijn er snel uit dat het Plan KAN nieuwkomers én samenleving veel voordelen biedt. "Waarom doet de overheid dit niet?" roept een vrouw uit. Ze neemt een folder mee. "Je weet nooit waar het goed voor is".

H. Franciscus | Actueel

H. Franciscus | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­