­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

vredesweekVan 21 tot en met 29 september is het Vredesweek. Een week waarin de vredesorganisatie PAX aandacht vraagt voor het moedige vredeswerk van bijzondere mensen in conflictgebieden. Mensen die zich niet laten tegenhouden door grenzen en verbinding durven te zoeken met hun tegenstanders of voormalige vijanden.

Valdete Idrizi uit Kosovo is zo’n vrouw die etnische en culturele grenzen in haar land probeert te overbruggen met behulp van dialoog en cultuur. In haar woonplaats Mitrovica is de bevolking sinds de oorlog gescheiden door een onzichtbare grens: in het noorden van de stad wonen de Kosovaarse Serviers en in het zuiden de Kosovaarse Albanezen. Deze scheiding bepaalt elk facet van het leven.
De spanningen en het onderling wantrouwen tussen de beide bevolkingsgroepen zijn groot. Hoewel ze te maken had met veel tegenwerking en negativiteit, bracht Valdete toch de moed op om contact te zoeken met de voormalige vijand. Samen met PAX richtte ze in 2001 de organisatie Community Building Mitrovica (CBM).
Deze organisatie zet zich in om ontmoeting mogelijk te maken tussen Servische en Albanese Kosovaren. Valdete: “Ik ben erg trots op wat we hebben bereikt. Over de toekomst ben ik optimistisch, maar ik weet dat het een kwestie van lange adem is.”
In 2008 ontving Valdete de ‘International Women of Courage Award’ uit handen van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleeza Rice. Daarnaast ontving ze nog vele andere prijzen voor haar vredeswerk.

Over de hele wereld ondersteunt PAX het vredeswerk van mensen zoals Valdete uit Kosovo. Mannen en vrouwen die grenzen durven te slechten om vrede te sluiten. Zo kunnen voormalige tegenstanders elkaar ontmoeten en ontdekken dat samenleven mogelijk is. En kunnen mensen elkaar vinden in hun verlangen naar een rechtvaardige vrede.

Wilt u de organisatie PAX ondersteunen bij haar belangrijke vredeswerk, dan kunt u royaal meedoen met de uitgaanscollecte van de weekendvieringen van 21 en 22 september.
Ook kunt u doneren op NL03TRIO0390515000 t.n.v. PAX te Utrecht.

Pastoor K. Tolboom

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Maria Tenhemelopneming | Actueel

Maria Tenhemelopneming | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­