open monumentendagOnder de spannende titel “Plekken van Plezier” wordt op 14 september de Open Monumentendag (OMD) gehouden. Ook dit jaar spelen de Jozefkerk enonze kerk weer een rol in dit jaarlijkse evenement.

In de Jozefkerk is op zaterdag 14 september tussen 11.00 en 16.00 uur veel plezierigs te beleven. De OMD start om 11.00 uur met een muzikale ‘aubade’ op de stoep van de Jozefkerk.
In de middeleeuwen was de kerk het centrum van stad en dorp. En ook de feesten speelden zich vaak af rond de kerk. Voorafgaande aan deze dorps- en stadsfeesten werd in de kerk een mis opgedragen. Ons woord kermis hangt daar dus mee samen.
Op 14 september zal een nostalgische carrousel bij de Jozefkerk oude tijden doen herleven. Bij de buren van de katholieke kerk zal het draaiorgel “Dolores” zijn plezierige klanken laten horen.
Als er een feest is moet dat bekend gemaakt worden. In de tijd dat er nog geen radio, TV en sociale media waren, werd daarvoor de stadsomroeper ingezet. Tijdens OMD zal er rond de Jozefkerk in de binnenstad een stads- omroeper actief zijn. Deze “neuger” (uitnodiger) zal ondersteund worden door twee trompet spelende herauten.

Op vrijdagavond 13 september is de MidnightWalk. De “Neuger” zal dan de bezoekers oproepen de volgende dag de OMD en de Jozefkerk te bezoeken.

Tijdens de OMD is er een oldtimer busverbinding met het Duurzaamheidscentrum in het Asserbos. Gidsen van het Drents Landschap en de Asser Historische Vereniging geven rondleidingen door het Asserbos.
In het Openluchttheater Tivoli zijn optredens van toneelgroep Stop, het Trianthakoor, de Silverleaf Jazzband en Asser Praot.

In onze kerk is de carnavalsvereniging de Narren van Pitlo present met oude foto's en kleding. Leden van de feestclub geven uitleg. Verder is er een diaconale speurtocht in de kerk.

Jopie Kingma

Maria Tenhemelopneming | Actueel