Mogen we ook voor 2020 weer op u rekenen...?

AKB animatie

Leerhuis Assen frontIn Assen functioneert al vele jaren ‘Het Oecumenische Leerhuis’. In het begin van elk jaar zijn op zes avonden bijeenkomsten in de Opstandingskerk rondom een centraal thema.

Het thema van dit jaar is: Zó kent u Mozes (nog) niet!? een multireligieus perspectief.
We hebben gekozen voor de figuur van Mozes omdat de lezingen van het Oecumenisch Leesrooster, dat in veel kerken gevolgd wordt, van februari t/m mei uit het boek Exodus komen. Als voorbereidende werkgroep van het Leerhuis leek het ons een goed idee om in het Leerhuis extra, veelal onbekende informatie aan de kerkdiensten toe te voegen. Zo kan Mozes op andere momenten in de week, vanuit andere perspectieven aan de orde komen.
Vele gezichten en rollen van Mozes zullen aan bod komen: Mozes als leraar, als mysticus, als bevrijder van het volk, maar ook als tegenspreker van God. We onderzoeken hoe Mozes in Tenach, Koran en Bijbel beschreven wordt. Hoe wordt Mozes in de kunst verbeeld? We lezen ook gedichten óver en ván Mozes.

Het programma ziet er als volgt uit:
9 januari:Marc Chagall’s verbeelding van de figuur van Mozes
Aan de hand van beelden van schilderijen en glasramen, laat Ruud Bartlema ons kennismaken met Chagall’s kijk op de figuur van Mozes.
23 januari: ‘Wat zei Paulus nu werkelijk over Mozes en de Thora?’
Inleider Maarten den Dulk (emeritus-predikant, rector van het theologisch seminarie, hoogleraar praktische theologie in Leiden) laat Paulus over Mozes aan het woord komen.
6 februari: ‘Zo kent u Mozes nog niet’
Onder leiding van Rabbijn Tamarah Benima zullen wij het onbekende van Mozes in de joodse geschriften nader onderzoeken.
20 februari: ‘Mozes als Musa, leermeester en leerling’
Moulay Abdoellah Ghzili laat zien welke betekenis Mozes in de Koran heeft.
5 maart: ‘Zwervende teksten van Qumran tot Qur’an’
Met Prof. dr. Jacques van Ruiten ( hoogleraar Receptiegeschiedenis van de Bijbel: historische hermeneutiek, aan de Rijksuniversiteit Groningen) volgen we de zwerftocht van Bijbelse teksten.
19 maart: ‘Dichters bij Mozes’
We lezen vanavond gedichten ván en óver Mozes o.l.v. Alex van Ligten (emeritus-predikant en gastvoorganger in de Amsterdamse Ekklesia).

Plaats: Opstandingskerk
Tijdstip: 19.45 uur exact
Kosten: € 30,- voor de hele serie/€7,50 per avond
Website: www.leerhuisassen.nl
U kunt op de avond(en) zelf in de Opstandingskerk contant betalen en opgave vooraf is niet nodig.

Voor meer informatie verwijzen we u naar onze website.
We hopen u te ontmoeten op één of meerdere Leerhuisavonden!

AssenNamens de werkgroep Oecumenisch Leerhuis,
Ina Nusselder