­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

Mogen we ook voor 2020 weer op u rekenen...?

AKB animatie

senff dec frontHet jaar 2019 loopt nu bijna naar het einde toe en het is goed om te reflecteren wat er allemaal in 2019 in het Endulen hospital is gebeurd.

Het meest schitterende nieuws is dat in september j.l. het nieuwe digitale röntgenapparaat in gebruik kon worden genomen. Een enorme aanwinst voor het ziekenhuis ten dienste van de medische zorg aan de arme Maasai bevolking. Diagnostiek kan nu snel worden bedreven en de patiënten hoeven nu niet meer minimaal 3 uur te reizen om elders een foto te laten maken. Mijn dank aan alle donoren die dit project hebben doen slagen. Ik wil in het bijzonder vermelden Stichting de "Wilde Ganzen", de Hestia Foundation, Endulen e.V., maar ook de Katholieke Vrouwenvereniging van de St. Franciscusparochie in Assen, de St. Franciscusparochie zelf die zoveel publiciteit aan dit project heeft gegeven en PKN Assen.

senff dec 1

Zij worden opgeleid...
De opleiding van Benson Mukoya verloopt voorspoedig en ook die van Goodluck Noa. Zij beginnen eind 2020 met hun laatste praktisch jaar (Co-schappen). Daarvoor krijgen ze wel een vergoeding en hoeven daardoor vanaf eind 2020 niet meer te worden gesponsord. Dankzij een gulle donor is de opleiding van Goodluck Noa gewaarborgd. Benson Mukoya moet nog een half jaar worden gesponsord; kosten euro 2500,=. Zij zullen zich in 2021 voor een periode van 5 jaar verbinden aan het Endulen hospital. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij zich als goede artsen zullen inzetten voor de Maasai bevolking.
Ook de opleiding van Julius Zacharias tot anaesthesieverpleegkundige verloopt voorspoeding. Zijn opleiding zal in augustus 2020 worden voltooid.

Nieuwe banden
Intussen heeft ook de Toyota Hilux nieuwe All Road banden gekregen waardoor de buitenklinieken zonder problemen kunnen worden bezocht. Dank aan alle donoren waardoor de banden ter waarde van euro 1300,=  konden worden aangeschaft.

senff dec 4

Nieuwe geneesheer-directeur
In september 2019 heeft Dr Nestory Mkenda na 5 jaar geneesheer-directeur te zijn geweest zijn functie overgedragen aan Dr John Nelson Obondo. Hij is een arts die zich volledig inzet voor de Maasai bevolking en met wie het prettig samenwerken is. Ik heb praktisch dagelijks contact met hem. Hij heeft het bestuur overgenomen in een moeilijke periode en is hard bezig te overleggen met de NCAA de steun aan het ziekenhuis gestructureerd te krijgen. Er is een contract gesloten vanaf juli 2020/2021 dat zij het ziekenhuis zullen steunen met TSH 600 milj.per jaar. Daarvan TSH 50 milj. per jaar voor medicijnen, ongeveer euro 20.000,= per jaar. Laten we hoopvol zijn...... Intussen zijn er sedert 2018 !!! geen medicijnen meer verstrekt en dit zal zo blijven tot juli 2020 !  Dr John blijft ervoor vechten om tot juli 2020 toch medicijnen te krijgen van de NCAA. Dankzij een enorme donatie van de Hestia Foundation en privé - donoren hebben we voor euro 5000,=  aan levensreddende medicijnen kunnen aanschaffen omdat de apotheek praktisch leeg is.....namens de patiënten die hierdoor gered zijn, mijn hartelijke dank.

En verder...
Ik verwacht in januari 2020 2 nieuwe patiëntmonitoren ter waarde van euro 5000,= te kunnen bestellen voor de kleine intensive care unit. Saldo thans euro 4300,=  Er loopt nog een aantal acties.....

Helaas laat de regering het helemaal afweten wat de medicatie verstrekking betreft. De centrale landelijke apotheek is leeg omdat er door de regering geen geld is verstrekt om medicijnen te kunnen inkopen. Een sombere situatie.

Naast Dr John is er slechts één andere arts. Hij heeft nu een Tanzaniaanse arts vrijwilliger kunnen aantrekken, maar het ziekenhuis heeft momenteel geen budget om hem te betalen. Dat geldt ook voor een Tanzaniaanse clinical officer (gespecialiseerde praktijkverpleegkundige die de top 10 ziektes goed weet te behandelen). Ik heb besloten per maand euro 100,=  over te maken voor de voeding van deze 2 geweldige mensen.

De operatiekamer functioneert nog steeds evenals de bloedbank maar aansturen blijft hard nodig. De kraamafdeling is overvol. De maandelijkse bijeenkomsten met de tradtionele vroedvrouwen verlopen gelukkig ook nog steeds goed.

De mutsjes, truitjes en sokjes vinden nog steeds hun weg bij elke reis die ik maak en worden met grote blijdschap ontvangen. Hartelijk dank voor jullie inzet dames !

Heel fijn dat er in 2020 nog een aantal acties loopt maar het ziekenhuis blijft afhankelijk van donaties. Die kunnen worden gestort op rekeningnummer NL39INGB0001988400 ten name van F.A. Senff onder vermelding van Endulen hospital.
Helpt u mee de medische zorg aan de Maasai bevolking te geven ? Het verschil tussen iets doen en niets doen is heel vaak levensreddend..... Namens de Maasai gemeenschap nogmaals mijn hartelijke dank voor jullie donaties in het verleden en in de toekomst.
Op 13 maart a.s. vertrek ik weer voor 7 weken naar het Endulen hospital.

Gaarne wens ik iedereen een Zalig Kerstfeest toe en een Gezegend 2020 !

Asante sana, kwa heri,
Frans Senff, tropenartsvrijwilliger Endulen hospital /oud-Asser huisarts

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Maria Tenhemelopneming | Actueel

Maria Tenhemelopneming | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­