alle video's

De locatieraad Assen heeft een nieuwe secretaris in de persoon van André Draaijer. Pastor Garcia heeft hem daarvoor benaderd.

locatie assen draaijerAndré vertelt: "En toen dacht ik: de kerk heeft mij en Janneke zoveel gegeven dat ik op mijn beurt best iets terug mag doen. Begin dit jaar ben ik gestopt met werken dus ik heb nu meer tijd te besteden. Na een gesprek met de voorzitter van de locatieraad en met het parochiebestuur ben ik sinds april daadwerkelijk in functie."

Als verpleegkundige naar Drenthe
André is op 25 november 1960 geboren in Voorburg. Zijn moeder was van Zeeuwse afkomst en zijn vader had Gelderse wortels. Hij heeft een jongere zus.
André vertelt: "Na de middelbare school en een ziekenhuisopname in verband met een hersenvliesontsteking, ben ik de lnservice opleiding tot verpleegkundige gaan volgen op Vronesteyn. Dit is een katholieke opleiding voor verpleegkundigen met de praktijkopleiding in het St. Antoniushoveziekenhuis te Leidschendam en het Bethlehemziekenhuis in Den Haag. Er werkten zowel op de school als in het ziekenhuis religieuzen."
Janneke, zijn latere echtgenote, werkte in het ziekenhuis als apothekersassistente. Zij komt uit Hoogeveen. Zij zijn in 1988 getrouwd. Na zijn eerste baan in het ziekenhuis St. Antoniushove volgde hij nog de opleiding Hartbewaking en Intensive Care in respectievelijk het Westeinde en het Leyenburgziekenhuis. Toen André en Janneke kinderen kregen, wilden ze niet langer in het drukke westen blijven wonen. Ze besloten in 1991 naar Smilde te verhuizen.
André kwam te werken op de Intensive Care van het Wilhelminaziekenhuis in Assen. Janneke kon als apothekersassistente in Smilde aan het werk.

Op de fiets naar Santiago de Compostela
In 2012, toen de kinderen niet meer met hun ouders op vakantie wilden gaan, besloten André en Janneke voor het eerst om op fietsvakantie te gaan. In ruim vijf weken op de fiets vanuit Smilde naar Santiago de Compostela. Die fietsreis heeft een verandering in hun leven teweeggebracht.
Janneke is weliswaar gereformeerd opgevoed, maar zij voelde zich niet op haar plaats in de kerkgemeente in Den Haag waar ze toen woonde. André is gedoopt en door zijn ouders naar een christelijke lagere school gestuurd, maar verder kreeg hij weinig religieuze opvoeding. Zij dachten in het begin van hun huwelijk en in hun jeugdige overmoed dat ze geen moreel kompas nodig hadden.

Bedevaart
De fietsvakantie veranderde in een bedevaart. Ze deden heel veel katholieke indrukken op. Alle pelgrimswegen naar Santiago de Compostela hebben een meer dan duizendjarige geschiedenis. Overal kun je de sporen van het geloof aanwijzen.
In Vezelay bijvoorbeeld hebben ze werkelijk heel mooie ervaringen opgedaan. Ze woonden er voor het eerst van hun leven een vesperdienst bij. De sfeer daar heeft ons diep geraakt.
Gaandeweg vonden ze foldertjes en boekjes die meer vertelden over het katholiek geloof.

Opname in Asser geloofsgemeenschap
Terug in Smilde besloten ze contact op te nemen met de pastoor in Assen en door hem zijn ze tot de Katholieke Kerk toegetreden. De Asser parochiegemeenschap heeft hen hartverwarmend opgenomen.
Ze zijn beiden bij het kerkkoor 'Laudate' gaan zingen, een aanrader!

Jacqueline Habets

Maria Tenhemelopneming | Actueel