vieringen

banner Assen

We kunnen ook in Assen weer samen liturgie vieren. Wel met een beperkt aantal parochianen: in de kerken in Assen (max. 55) en Rolde (max. 30). En aanmelden blijft verplicht.

Voor Assen is aanmelden vanaf 1 augustus 2021 niet meer nodigMeer informatie

Voor Rolde: donderdags voor de viering 19.00-20.00 uur, telefoon 0592-345221, en via email tot donderdag 19.00 uur: email ronald.ernens@home.nl.  |  Meer informatie

SIRW transparant 200De grote recreatiezaal van Vakantiecentrum Witterzomer blijft deze zomer op zondagmorgen wezenloos stil. Stoelen en tafels staan op de oude vertrouwde plaats. Het orgel speelt niet. De harde coronaprotocollen maken een kerkdienst niet mogelijk. Een voortzetting van de traditie blijft helaas uit.

Al sinds 1965 verzorgt de Stichting Interkerkelijk Recreatiewerk Witterzomer op het vakantieoord tussen Assen en Bovensmilde oecumenische diensten in de periode vanaf Pasen tot en met de eerste week van september. De SIRW bestaat uit acht kerken uit Assen en Bovensmilde.

sirw 1Oecumenisch
Als koorlid was het altijd een plezier om daaraan mee te werken. Dat heeft een aantal oorzaken. De diensten heb- ben een oecumenisch en laagdrempelig karakter. Ze worden veelal geleid door voorgangers van de bij de SIRW betrokken kerken. In de vier weken van het hoogseizoen wordt de kerkdienst voorafgegaan door tien minuten sa-
menzang. Verder is er in alle diensten aandacht voor de kinderen. Mede door de medewerking van koren, muzikanten en muziekgroepen verlopen de diensten in een bijzondere ontspannen sfeer.
Voor de aanvang van de dienst worden de kerkbezoekers in staat gesteld hun voorbede of intentie op te schrijven in het voorbedenboek, dat bij de ingang van de kerkzaal op een tafel ligt.
Na de kerkdienst is er volop gelegenheid elkaar te ontmoeten, een kopje koffie of thee te drinken en na te praten over de dienst. Voor de kinderen is er altijd een ijsje.

sirw 3Veelkleurig
Het is een duidelijke conclusie dat de kerken zich in alle veelkleurigheid op Witterzomer presenteren. Het blijkt uit de gesprekken dat mensen die in hun eigen woonomgeving niet meer naar de kerk gaan, tijdens de vakantie wel deze behoefte hebben. Als mensen tot rust komen is er nogal eens de vraag naar een zingevend gesprek. Daarom is in de schoolvakanties altijd een recreatiepastor aanwezig in een van de bungalows.
Het bestuur van de SIRW wijst graag op de heldere cijfers: ruim 2500 mensen bezoeken jaarlijks de 22 oecumenische gezinsvieringen. Meer dan 400 leden van koren en korpsen verlenen zonder vergoeding hun medewerking. Hun beloning is de wijze waarop de kerkgangers uit volle borst meezingen. En op het terras genieten zij na afloop van een kop koffie met koek als een blijk van waardering.

Compliment
Het valt op dat nogal wat mensen uit Assen en Bovensmilde die niet op Witterzomer verblijven de diensten bezoeken. Sommigen gaan daar iedere week ‘geestelijk op vakantie’. Een beter compliment kan de SIRW niet krijgen.

Ton Kuis  |  foto’s: Archief SIRW

Maria Tenhemelopneming | Actueel