­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

alle video's

livestream vieringen

synode 21 24Als bijdrage aan het Synodaal Proces zijn er twee synodale gesprekken geweest met parochianen. Beide gesprekken zaten 'vol'. We geven een korte inleiding,- onvolledige – miniverslagjes en enkele gedachten over wat deze gesprekken opleveren.

Synodaal proces
In maart is onder de titel 'Synodale bijeenkomst smaakt naar meer' verslag gedaan van de introductie van het synodaal proces in Nederland. Het synodaal proces is een initiatief van paus Franciscus. Aan alle katholieken is gevraagd een synodaal gesprek te organiseren. De uitkomsten zijn mede van belang voor de rapportage van de tweede ronde van het synodaalproces - rond 15 mei - van het bisdom aan Rome. Tot dusver waren er 115 gespreksdeelnemers in ons bisdom.

Synodale gesprekken
Als reactie op de uitnodiging zijn er op 13 maart en 7 april twee synodale gesprekken geweest met bezoekers van de woensdagmis en van de zondagsmis. Het gespreksverslag is overgedragen aan het bisdom voor genoemde rapportage. De gesprekken vonden plaats volgens het voorgeschreven format onder leiding van Marie Jolanda Bresser. In dit format ligt de nadruk op het luisteren naar elkaar, en komt iedereen evenveel aan het woord.

Verslag van de woensdaggroep
Het gesprek had als thema: 'Vorming in de missionaire kerk'. Opvallend is de diversiteit van de bijdragen aan de missionaire kerk: door enthousiasme, aanwezigheid van familie, vrienden en vreemden. We zien gemiste kansen. Het versterken van elkaar is belangrijk door verbondenheid, door het actief zijn in kleine groepjes, door het begrijpen van diverse culturen in de parochie. Het is nodig en fijn om ook buiten de mis elkaar op te zoeken om samen 'uit te dragen'.

Verslag van de zondaggroep
Dit gesprek had als thema: 'De betekenis van onze doop voor ons Kerk-zijn'. Voor veel deelnemers is de doop het teken 'dat je erbij hoort'. Je wordt een baken van God. De doop houdt je vast in moeilijke tijden. We moeten ons opnieuw realiseren: waar gaat het eigenlijk om bij de doop. Het is het startpunt voor het leven: gaan met die banaan! We verbinden de doop met de warmte van de mensen om ons heen. Inspirerend zijn de verhalen van later-gedoopten. We moeten de bij de doop ingestorte Geest meer ruimte geven. Er is dankbaarheid voor de paus die dit mede mogelijk maakt door de synodaliteit.

We stellen vast dat...
... de gesprekken niet alleen van belang zijn voor de eindrapportage richting Rome, maar (vooral) ook om het geloofsgesprek en -verdieping binnen de parochie op gang te helpen. Men ervaart dat, door het gesprek, de onderlinge verbondenheid wordt verhoogd. De gesprekken zijn goed bevallen en men wil verder met de bevindingen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen in kleine groepjes zoals in één van de gesprekken is voorgesteld.

Olof Akkerman

Maria Tenhemelopneming | Actueel

Maria Tenhemelopneming | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­