­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

alle video's

livestream vieringen

leerhuis RodenDe oecumenische leerhuiswerkgroep organiseert komend seizoen weer een aantal activiteiten. We vragen u zich aan te melden voor een leerhuisactiviteit. Dit kan tot een paar dagen voor de geplande datum per e-mail bij Yvonne Vos.

 

FILM: TROUBLED WATER
Een Noorse film uit 2008.

Jan Thomas is een getalenteerde orgelspeler, die acht jaar in de gevangenis heeft gezeten voor een kindermoord. Deze moord heeft hij altijd ontkend. Hij probeert na zijn vrijlating een nieuw leven op te bouwen en weet een baan te krijgen in een kerk.
leerhuis filmJan probeert zijn verleden geheim te houden, maar wordt op een dag herkend door Agnes, de moeder van het kind dat acht jaar geleden verdween. Agnes wordt nog steeds door verdriet achtervolgd en kan niet accepteren dat Jan een nieuw leven heeft weten op te bouwen. Zij raakt geobsedeerd door hem.

Na afloop van de film is er gelegenheid om met elkaar na te praten.

Datum: dinsdag 17 oktober 2023
Locatie: Kerkelijk centrum Op de Helte, Touwslager 125, Roden
Tijd: 19.30 uur – ca. 22.00 uur (incl. napraten over de film). Kerk open vanaf 19.00 uur
Kosten: € 5,--
Opgave: vooraf tot uiterlijk 15 oktober bij Yvonne Vos: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

TITUS BRANDSMA
Wat maakte hem zo een bijzonder mens?

Lezing verzorgd door pastor Agaath Erich, Parochie H. Franciscus van Assisi Roden, Assen en Zuidlaren.

leerhuis brandsmaPater Titus Brandsma (1881-1942) werd geboren op een boerderij nabij Bolsward. Na zijn middelbare school treedt hij in bij de Orde der Karmelieten, studeert en promoveert in Rome en wordt uiteindelijk professor in de filosofie en mystiek aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Hij is een scherp waarnemer en onderkent al vroeg de gevaren van het opkomend nationaalsocialisme.
Omdat Titus Brandsma goede contacten heeft in de wereld van de journalistiek, vraagt aartsbisschop De Jong hem, na de inval van de Duitsers, om de katholieke media te weerhouden van het plaatsen van nationaalsocialistische propaganda.

De opzet lukt, maar de prijs is hoog: Titus Brandsma wordt gearresteerd door de Gestapo. Via verschillende gevangenissen komt hij uiteindelijk in Dachau. Hier probeert hij een steun te zijn voor de medegevangenen. Maar het gaat niet goed met hem. Sterk verzwakt overlijdt hij op 26 juli 1942.

Pastor Agaath Erich vertelt over het leven van pater Titus Brandsma en bespreekt wat hem bezielde. Wat maakte hem tot zo’n bijzonder mens? Wat maakte dat hij op 15 mei 2022 heilig werd verklaard door paus Franciscus?

We zullen ook een tekst van hem lezen en bespreken.

Datum: woensdag 22 november 2023
Locatie: Kerk der Triniteit, Nieuweweg 11, Roden
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Kosten: € 5,--
Opgave: vooraf tot uiterlijk 20 november bij Yvonne Vos: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

HET KERSTVERHAAL IN DE KUNST
Lezing verzorgd door Saskia van Lier, godsdienstwetenschapper gespecialiseerd in christelijke kunst en architectuur.

leerhuis maria“En het geschiedde in die dagen, dat er een bevel uitging vanwege keizer Augustus……”
Veel aangehaalde woorden, het begin van Lucas’ kerstverhaal.
Met kerst vieren we dat Jezus is geboren. In de evangeliën vinden we slechts een summiere beschrijving van de gebeurtenissen. Alleen Lucas en Mattheüs laten zich erover uit en treden daarbij niet in details.
In de kunst treffen we juist zeer veel details aan. De rol van Jozef bij de geboorte wordt nauwkeurig uitgebeeld. Engelen dalen neer uit de hemel, een os en ezel staan in een stal met gaten in het dak.
Er bestonden veel apocriefe geschriften die de summiere informatie van de evangeliën aanvulden.
Ook waren er geleerden die deze geschriften becommentarieerden en toelichtten. Zo staat er in de Gouden Legende geschreven dat de wierook die de wijzen gaven diende om de stank uit de stal te verdrijven.

Aan de hand van vele voorstellingen worden in deze lezing de details van het kerstverhaal nog eens uit de doeken gedaan, van geboorte tot aan de wijzen.

Datum: dinsdag 12 december 2023
Locatie: Kerkelijk centrum Op de Helte, Touwslager 125, Roden
Tijd: 20.00 uur – 22.00 uur.
Kosten: € 5,--
Opgave: vooraf tot uiterlijk 10 december bij Yvonne Vos: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

MARIAVESPERS VAN MONTEVERDI
Lezing verzorgd door Derkien Wiedijk, voorheen dirigent van het Triniteitskoor in Roden van de Parochie H. Franciscus van Assisi.

leerhuis monteverdiClaudio Monteverdi was een Italiaanse componist die leefde van 1567 tot 1643. Hij is geboren in Cremona en al vroeg werd zijn muzikale talent ontdekt.
Hij werkte als muziekmeester aan het hof van Mantua, waar hij muziek moest componeren voor feesten en partijen, en later als kapelmeester van de grote San Marcobasiliek in Venetië. In deze periode schreef hij voornamelijk kerkmuziek. In 1610 componeerde hij zijn beroemde “Vespro della Beata Vergine”, oftewel zijn “Mariavespers”.

In de lezing vertelt Derkien Wiedijk in het kort over de tijd waarin Monteverdi leefde en iets over zijn muzikale achtergrond. Maar het belangrijkste is natuurlijk de muziek van deze vespers, waarvan zij veel laat horen en de muzikale betekenis van de verschillende delen probeert duidelijk te maken.

Datum: maandag 29 januari 2024
Locatie: Kerkzaal kerk der Triniteit, Nieuweweg 11, Roden
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Kosten: € 5,--
Opgave: vooraf tot uiterlijk 28 januari bij Yvonne Vos: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

HET CHRISTENDOM VANUIT EEN ANDER PERSPECTIEF
Waarover gaat het echt?
Lezing verzorgd door pastor Agaath Erich, parochie H. Franciscus van Assisi, Roden, Assen en Zuidlaren.

leerhuis erichDe oecumenische gemeenschap van de broeders van Taizé is welbekend bij velen. Wij kennen met name de liederen die daar ontstaan zijn en die hun weg over de hele wereld gevonden hebben. Maar wat is eigenlijk de visie waarop deze gemeenschap is gegrondvest? Hoe zien zij “christen-zijn”?

Pastor Agaath Erich stuitte in coronatijd op een boekje geschreven door één van broeders, brother John. Hierin beschrijft hij wat volgens hem kenmerkend is voor het christendom. Vele eeuwen aan christendom hebben ons gebracht waar we nu zijn. Maar als je alles laag voor laag afpelt, wat blijft er dan over?
Waarover gaat het echt? Juist in deze tijd waarin kerk-zijn zoveel vragen oproept, spreekt haar de wijze van denken én handelen aan.
Zij vertaalde het boekje uit het Engels en gaat met de aanwezigen daarover in gesprek.

Datum: woensdag 13 maart 2024
Locatie: Kerk der Triniteit, Nieuweweg 11, Roden
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Kosten: € 5,--
Opgave: vooraf tot uiterlijk 11 maart bij Yvonne Vos:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

KLOOSTERWEEKEND
De werkgroep organiseert een kloosterweekend van vrijdag 19 t/m zondag 21 april 2024 in de Sint-Adelbertabdij in Egmond Binnen, een benedictijnenabdij (www.abdijvanegmond.nl).
In het klooster kunnen de vieringen worden bijgewoond, er is ruimte voor persoonlijke bezinning, voor meditatie, om te wandelen en elkaar te ontmoeten.

leerhuis kloosterHet vertrek is vrijdag 19 april rond 12.00 uur vanuit Roden (Nieuweweg 11). Zondagmiddag na de lunch en de middaggetijden wordt de thuisreis aanvaard. De kosten bedragen ongeveer €145,- p.p. inclusief reiskosten.
Er is een reservering gemaakt voor een groep van zeven deelnemers. We reizen gezamenlijk per auto.

Meer informatie over deelname en/of opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Indien mogelijk zien we graag ruim van tevoren uw deelname tegemoet. Voorafgaand aan het weekend organiseren we een kennismakings- en informatieavond.

Triniteit | Actueel

Triniteit | Contact

Nieuweweg 11
9301 GP Roden
Tel. 050-5014595
Tel. kerkgebouw: 050- 5014891

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­