­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

alle video's

livestream vieringen

220502 afscheid truda frontHet is een compliment als na afloop van een bijeenkomst de sfeer van de hoofdpersoon duidelijk merkbaar is. De organisatoren van de afscheidsviering van pastor Truda de Boer komt deze erkenning toe. Het was ook de conclusie van de talrijke aanwezigen in het knusse godshuis in Zuidlaren op de eerste zondag van mei.

Voor Truda was het een moment met wisselende gedachten om vroegtijdig met pensioen te gaan.  “Het was vooral een voorrecht om voor te gaan in vieringen. Voor mij is het kernwoord altijd: vertrouwen in de liefdevolle hand van God. In de toekomst ga ik nog niet te veel plannen. Dat is jarenlang noodzakelijk geweest in het pastoraat. Maar het is wel duidelijk dat mijn kleinzoon Ruben een hoofdrol gaat spelen. Ik laat alles maar verder op me afkomen.”

220502 afscheid truda 08 220502 afscheid truda 16


Uit een brief van haar heeroom citeerde zij: “Vertrouw in jezelf en op God, dan komt alles goed.”  Voor haar was vertrouwen altijd een sleutelwoord. “We moeten blijven zoeken naar de allerbeste mogelijkheden in ons leven. Jezus gaf zijn leerlingen een helder advies: doe het ook eens op een andere manier. Als we dan tegelijkertijd luisteren naar ons hart wordt het leven een stuk eenvoudiger. Ik dank in elk geval iedereen voor het in mij gestelde vertrouwen en leg de toekomst in Gods handen.” (Lees de volledige overweging)

Waardevol
Locatievoorzitter Flip van der Zijl beklemtoonde dat Truda meer dan 14 jaar uiterst waardevol is geweest voor de Zuidlaarder katholieke gemeenschap. “Jij hebt een onuitwisbare indruk gemaakt bij de kernmomenten in het leven van velen.“ Hij overhandigde haar een prachtige vaas met inscriptie.  Passend was ook een ander cadeau.
“Nu krijg je meer tijd om te koken. Daarom hebben parochianen voor jou een scala aan recepten voor toetjes gemaakt.” 

Joep Coppes sprak namens het parochiebestuur over een moeilijke keuze na een pastoraat van 34 jaar. Hij onderkende een aantal kernbegrippen om haar te typeren:  verbinding  zoeken, vasthoudendheid, inspirerend en altijd ten dienste van anderen, praktisch en positief van instelling. “Ik hoop dat je ook als parochiaan voor ons een licht blijft”. Zijn blijk van waardering namens de parochianen was een bijdrage van 1200 euro in de aanschaf van een elektrische fiets.  Itty Oostendorp bood namens het koor Ad Laudem Dei een grote bos bloemen aan.

220502 afscheid truda 24 220502 afscheid truda 30


Moeilijk

Collega pastor Agaath Erich constateerde dat er van niemand zo goed en uitgebreid afscheid wordt genomen als van pastores in de katholieke kerk. “In de weken hiervoor heb je al van groepen en personen afscheid genomen met wie je veel te maken hebt gehad. Je hebt ook wel verteld dat zoiets soms heel moeilijk is. Zeker als het om mensen gaat die veel met je gedeeld hebben en zij die je in ziekte en verlies hebt bijgestaan. Truda, wij hebben bijna 15 jaar samengewerkt. In die tijd is er uiteraard veel gebeurd.
Het leven bakte ons soms een poets en dan was het ook wel eens moeilijk. We kregen beiden te maken met ziekte en verlies. We hebben persoonlijk altijd een goede band gehad. Hoe verschillend we ook zijn. Al ontdekken we soms opeens ook dat er meer overeenkomsten zijn dan we dachten.
Ik hoop dat je in Gieten je draai en je weg zult gaan vinden. Het is een mooi dorp en er is vast het nodige aan activiteiten en gemeenschapsleven te doen. Je was een warme collega, die ik zeker ga missen.”

220502 afscheid truda 34

Tableau
Wellicht is er in de Zuidlaarder kerk nog plaats voor een klein tableau aan de muur. Met een gedeelte van de tweede lezing uit deze viering. Het komt uit ‘Venster van de ziel” van Edith Stein:
“Wees als een venster waardoor Liefde als een grenzeloos licht de wereld instraalt”
Zondag 1 mei 2022, afscheid pastor Truda de Boer

Ton Kuis  |  Foto's Guus Klaas

 

Alle foto's...

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Maria ten Hemel Opgenomen | Actueel

Maria ten Hemel Opgenomen | Meer info

Maria ten Hemel Opgenomen | Contact

Hondsrugstraat 24a
9471 GE Zuidlaren
Tel. 050-4092913
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­