191006 franciscusdag poelsma frontNa de prachtige viering in de historische Jacobuskerk, riep pastor Erich de penningmeester van de parochie Guus Klaas en de voorzitter van de locatieraad Roden Hans Slijkerman naar voren. Frans Poelsma werd verzocht zich bij het gezelschap op het priesterkoor te voegen. Tot zijn grote verrassing werd Frans geëerd met de Bonifatiuspenning.

Guus Klaas sprak Frans als volgt toe: “In januari 2001 werd ik gevraagd om penningmeester te worden van de Parochie der Triniteit te Roden. Harry Fellinger, de vicevoorzitter van het parochiebestuur, vertelde mij dat er verder geen selectiecommissie was, maar ik moest wel een gesprek hebben met Frans Poelsma.
Frans was de man die de financiële administratie verzorgde (vanaf 1998), de overschrijvingskaarten uitschreef, de bijdragen voor kerkbalans bijhield. Overzichten bijhield van de kaarsenverkoop en koffiegelden. Maar ook de man die de collectegelden telde en die de munten en biljetten weer afstortte bij de bank.
We spraken af in het piepkleine kantoortje van de kerk waar Frans de meeste van zijn werkzaamheden verrichtte. Ik kende Frans niet. “Ga zitten”, zei hij, “koffie?”.

Mij trof zijn eerste vraag: “Wie ben jij?” Niet wat heb je gedaan en dat soort van vragen, maar direct naar de kern: “Wie ben jij?”
Blijkbaar gaf ik een bevredigend antwoord, want acht jaar lang hebben we bijna dagelijks samengewerkt. Ik profiteerde enorm van zijn inzet, precisie en nog meer van zijn grote kennis van de mensen in Roden. Hij kende de mensen bij naam en had mensenkennis.

Langzaam kwam ik er achter dat hij nog veel meer taken in de gemeenschap uitvoerde. Onder meer de rol van “opperkoster”. Bijna dagelijks was hij wel in de kerk te vinden.  Geen bestuursvergadering ging voorbij of iemand zei: “Dat moeten we dan even aan Frans vragen”. Na mijn afscheid heeft hij zich met dezelfde loyaliteit en inzet voor mijn opvolger Dick Eijking ingezet tot de fusie op 1 januari 2015 een andere opzet van de administratie vroeg.
Frans jij bent voor mij een van de mensen die vrijwilligerswerk tot een genoegen maken; in een duurzame verbintenis samen voor een gezamenlijk doel en daarbij wederzijds gekend en gewaardeerd worden.“

Na deze welgemeende woorden reikte Hans Slijkerman de penning uit met zijn felicitaties namens de hele gemeenschap. Daarbij hoorde een prachtige oorkonde waarin de lofuiting werd samengevat met de handtekening van onze bisschop. Natuurlijk volgde ook een prachtige bos bloemen.

191006 franciscusdag tom 10 191006 franciscusdag tom 14
191006 franciscusdag tom 16 191006 franciscusdag tom 17