franciscusdag frontEen volle kerk, een prachtig koor, een mooie preek, een vlotte catering, een leuk programma en een uitstekende organisatie. Het waren de onderdelen die de jaarlijkse Franciscusdag tot een succes maakten.

Op de eerste zondag van oktober komen de parochianen van de gefuseerde parochie samen. Om gezellig te praten en elkaar te leren kennen.  Daarvoor is de juiste ambiance noodzakelijk. De eeuwenoude Jacobuskerk in Rolde zorgde voor de juiste entourage. En de wandelaars hadden pelgrimerend vanuit Assen deze plek moeiteloos gevonden.

Op zoek naar de schat’ was het thema dat de organisatoren kozen. Volgens pastoor Tolboom vond Franciscus dat in zijn oprecht geloof. Geboren in rijkdom zag hij in de boodschap van Jezus zijn uiteindelijke schat. “Dat kunnen wij ervaren in onze eigen geloofsgemeenschap. Het is daarbij de vraag of in de toekomst dat gegeven is gewaarborgd. Daarnaast zijn grote veranderingen op komst. Wij staan onder druk en dienen besluiten te nemen over de duurzaamheid van onze samenleving. We moeten offers brengen voor het klimaat.”

franciscusdag 1

De muzikale medewerking bestond uit het Asser Laudatekoor aangevuld met koorleden uit Zuidlaren en Roden. Onder leiding van Marie-José Coppes zongen zij onder orgelbegeleiding van Ard Lukassen onder andere een mis van Gerard Tebbens. Deze Groninger componist zat aandachtig luisterend in de kerk en was na afloop met de kerkgangers zeer tevreden.

Een verrassing voor alle aanwezigen was dat bij de mededelingen Frans Poelsma gevraagd werd naar voren te komen. Hij werd toegesproken door Guus Klaas over het vele vrijwilligerswerk op allerlei terreinen dat hij voor de locatie Roden al heel veel jaren (heeft) verricht. Daarna ontving hij uit handen van de locatievoorzitter Harry Slijkerman de Bonifatiuspenning en een oorkonde.

franciscusdag 2

Bij de mededelingen deed parochiebestuurslid Alexander Wenker nog een dringende oproep om mee te doen aan de enquête Het Verschil. “Op deze manier kunnen wij inzicht krijgen in de wensen en verlangens van onze parochianen. Die zijn van groot belang om de toekomst samen te bepalen.”

In het naprogramma luisterden de bezoekers naar een bijdrage van André Damsma over de geschiedenis van het kerkgebouw en de nabije omgeving. Ronald Ernens vertelde over de historie van de eeuwenoude hunebedden naast de kerk. En Cor Koridon wandelde over de begraafplaats met persoonlijke verhalen.

franciscusdag 3

En onderweg naar huis was de tevredenheid groot. Met een duidelijke conclusie: het was een mooie dag. En een citaat uit de tweede lezing bleef hangen: God heeft ons niet een geest geschonken van vreesachtigheid, maar een geest van kracht, liefde en bezonnenheid.

Ton Kuis

Meer foto's van Guus Klaas, Herman Oosterman, Joep Coppes en Tom van der Wee