­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

Mogen we ook voor 2020 weer op u rekenen...?

AKB animatie

logo parochie trans 200Een begroting maken is een wat zenuwslopende activiteit. Je hebt de hulp nodig van de locaties en staties, van de mensen die over de gebouwen gaan, van alle plannenmakers. Je moet heel goed nadenken over hoe het in het lopende jaar gaat.

En uiteindelijk heb je toch een soort glazen bol nodig om op de mooie middag van 6 november het bestuur een voorstel voor te leggen. Met als toelichting: “Dit is het wat mij betreft, wat vinden we er samen van?” We hebben tenslotte een collegiaal bestuur met een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Het jaar 2018 hadden we goed afgesloten; boven de streep hielden we (voor het eerst!) ruim € 3000 over. Dit jaar ziet het er wat minder goed uit. We houden nu rekening met een tekort van ruim € 3000. Dat is een bedrag dat we nog goed kunnen opvangen.

In de glazen bol...
Maar kijkend naar 2020 wordt het toch wat minder. De lonen, inclusief werkgeverslasten en pensioenpremies stijgen met enkele procenten en zullen in 2020 naar verwachting € 143.000 bedragen. Een andere grote post zijn de huisvestingskosten van onze drie kerken, pastorie en parochiehuis Assen. Die stijgen naar € 46.000. De energiekosten (gas!) en de verzekeringskosten zijn hierin de grootste stijgers. De overige kosten blijven stijgen met een inflatiepercentage van ongeveer 2%. Het totaal van de kosten zal naar verwachting in 2020 € 282.000 zijn.

kerkbalans 200Hoe zit het dan aan de kant van de opbrengsten? Kerkbalans, de door u zelf toegezegde bijdrage, die u jaarlijks, per kwartaal of per maand aan ons overmaakt, is onze basis. In 2019 € 164.500 van het totaal inkomsten ter hoogte van  € 271.500. Door vergrijzing, ontkerkelijking, niet mee groeien van opbrengsten met de inflatie denken we in 2020 minder op te kunnen halen: € 160.000. De overige opbrengsten zoals giften, collectes, huuropbrengsten, opbrengsten uit bijzondere vieringen blijven naar verwachting op peil. Het totaal van de opbrengsten daalt van € 271.500 naar krap € 267.000 in 2020.

2020 en verder
Samenvattend stijgt dus ons verlies van 2019 naar 2020 van € 3.000 naar € 15.000. Nog somberder wordt het als we nog wat verder vooruit kijken. De lonen stijgen de komende jaren verder met enkele procenten per jaar; de prijzen stijgen met bijna 2% (energie meer!). En onze inkomsten uit Kerkbalans, uw eigen kerkbijdrages, dalen met misschien wel blijvend met € 3000 per jaar.  Dan zouden we in het jaar 2022 op een verlies van bijna € 35.000 uitkomen.

financienWillen we dat? Natuurlijk niet! Maar wat kunnen we hier aan doen? Ik som een aantal dingen op:
•    Betaalt u al vele jaren hetzelfde bedrag, bijvoorbeeld met een automatische overschrijving (dat zijn eigenlijk de meeste betalers)? Wilt u dan misschien het bedrag verhogen, minimaal met het bedrag van de inflatie.
•    Heeft u het zelf wat beter gekregen (hoger inkomen, hypotheek afgelost, kinderen zelfstandig) denk dan ook aan uw parochie!
•    Was u er tot nu toe niet toe gekomen een overeenkomst af te sluiten? Verhoog uw bijdrage en geniet er van dat de fiscus mee betaalt! We hebben de ANBI status.
•    Heeft u er al gedacht om na uw overlijden ons in uw testament te vermelden. Ook zo’n erfenis of legaat is voor ons belastingvrij.

Als bestuur rekenen we op uw solidariteit naar draagkracht en op uw gulheid. Opdat u in 2022 zegt: u was in november 2019 toch wel erg somber!

Namens het Parochiebestuur,
Guus Klaas, penningmeester                                                     

Submit to FacebookSubmit to Twitter

H. Franciscus | Werkvelden

H. Franciscus | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­