Kerkbalans Parochie

kerkbalans 200Soms voel ik mij wat bezwaard als ik u alweer aanspreek op uw financiële bijdrage aan onze parochie. U geeft al veel en krijgt er in deze coronatijd niet altijd voor terug wat u eigenlijk hoopt. Maar het is januari, het is weer zo ver! Misschien is de bekende enveloppe al wel bij u thuis gebracht door een van onze moedige lopers?

In januari sluiten we ook het jaar 2021 af en dwarrelen er brieven en mails binnen over wat allemaal duurder is geworden. Onze verzekeringsportefeuille met 10%, personeels- en pensioenkosten, materialen en uurkosten voor ons groot onderhoud. Het energiebedrijf heeft nog geen mailtje gestuurd, maar de gezamenlijke kerken hebben een contract waarin de kosten jaarlijks aangepast worden.

Natuurlijk weet ik dat lonen en pensioenen niet aangepast worden aan een inflatiecijfer van 5% (uitzonderingen daargelaten). Maar ik hoop wel dat u, als u straks het antwoordformulier invult, er nog even aan denkt dat ook voor uw kerk de kosten stijgen en u het bedrag nog wat naar boven aanpast. We zouden dat waarderen, want we willen gewoon dóór met onze parochie.

Uw locatiepenningmeesters wijzen er ook regelmatig op, maar er is een manier om uw bijdrage van uw belastbaar inkomen af te trekken. Als u dat wilt, vult u een “Overeenkomst periodieke gift in geld” in. U vindt het op de website van de belastingdienst of van onze parochie. Als u uw bijdrage voor 5 jaren vastlegt is het bedrag volledig aftrekbaar.
Ook wil ik u er op wijzen dat we een ANBI-instelling zijn. Dat betekent dat u, als u ons in uw testament vermeldt, over uw gift geen successierechten betaalt. Meer informatie over deze gunstige regeling vindt u onder meer op de site van de belastingdienst. Maar ook elke notaris of uw locatiepenningmeester kan er meer over vertellen.

Tot slot nog een hele banale vraag. Op het formulier schrijft u het bedrag van uw toezegging. Dat is volkomen vrijwillig. Maar als u dat gedaan heeft, rekenen we er ook op. Wilt u zelf het bedrag van uw periodieke overschrijving bij de bank aanpassen. Als u in één keer betaalt is dat fijn, maar wilt u dat dan in het begin van het jaar doen? Onze locatiepenningmeesters hebben per telefoon of per post weer veel mensen in december moeten “herinneren”. En dat is voor u en voor hen lastig en een tikkeltje gênant. In Roden bestaat ook de mogelijkheid tot automatische incasso voor Kerkbalans, van harte aanbevolen

We rekenen weer op u om een goed en vruchtbaar jaar 2022 mogelijk te maken!

Guus Klaas, penningmeester parochiebestuur