vieringen

banner Parochie

We kunnen weer in alle drie locaties vieren. Wel met een beperkt aantal parochianen: in alle kerken met max. 30. En aanmelden is weer verplicht geworden, behalve in de locatie Roden.

Voor Roden  |  Meer informatie

Voor Zuidlaren: elke donderdag 19.00-20.00 uur, telefoon 050-4092913, en via email tot donderdag 19.00 uur: email kerkbankzuidlaren@franciscus-parochie.nl.  |  Meer informatie

Voor Assen: elke donderdag 19.00-20.00 uur, telefoon 0592-313029, en via email tot donderdag 19.00 uur: email kerkbankassen@franciscus-parochie.nl.  |  Meer informatie

Voor Rolde: donderdags voor de viering 19.00-20.00 uur, telefoon 0592-345221, en via email tot donderdag 19.00 uur: email ronald.ernens@home.nl.  |  Meer informatie

Wanneer parochianen nauw betrokken zijn of zich nauw betrokken voelen bij een sociaal doel kunnen zij in aanmerking komen voor een geldbedrag. Dat geld noemen we ‘Franciscusmunten’.

Daarmee wil de Parochiële Caritas Instelling de betrokkenheid stimuleren van parochianen en een breder draagvlak creëren bij caritas, diaconie en maatschappelijke thema’s uit het leven van Franciscus. Dat kan via een concreet project waarop je in de parochie graag de aandacht wilt vestigen. Een voorstel voor financiële ondersteuning van een project kan gedaan worden bij de leden van het Caritasbestuur.

Stichting Aktie Benin
Door parochiaan Jos Floris (lid van de R.K. Statie Gieten) is zo’n beroep gedaan op toekenning van deze Franciscusmunten. Hij vindt dit een mooi initiatief van de Caritasinstelling.
Hij heeft een voorstel ingediend voor ondersteuning van een project in noordwest Benin (West-Afrika). Hier is ruim 20 jaar geleden door Marjan en Jetse Postma- Kroone de Stichting Aktie Benin (SAB) opgericht met de intentie om daar op een kleinschalige maar zeer intensieve wijze toe te werken naar een rechtvaardiger verdeling van de welvaart in deze wereld.

Jos Floris is trots op wat daar is neergezet! Dit is tot stand gekomen dankzij het prachtige bestuur van deze stichting dat zich altijd weer ondergeschikt wilde maken aan het hogere doel. En ook dankzij al die vrijwilligers die zich voor kortere of langere tijd aan SAB hebben verbonden en natuurlijk al die donateurs die iedere keer weer meeleefden met de ontwikkelingen en het mogelijk maakten om ideeën om te zetten in resultaten! De familie Floris is in de voorbereidende jaren en ook in de uitvoering van allerlei activiteiten binnen de Stichting zeer nauw betrokken geweest. Niet alleen binnen de Stichting maar ook heeft zij Marjan Kroone en haar man op allerlei andere manieren ondersteund.

Zo is er nagedacht over de opzet en uitvoering van acties, het verzamelen van de benodigde materialen en het vullen van containers die daarnaar toe gingen. Ook is er financiële en morele ondersteuning gegeven met acties en collectes. Gevoelsmatig was en is de familie Floris al die tijd zeer nauw betrokken bij hun activiteiten.
Om een beeld te krijgen van de in de afgelopen jaren bereikte resultaten volgt hierna een korte opsomming:
*  het opzetten van een lagere school en een middelbare school;
*  het revitaliseren en herinrichten van een gezondheidscentrum;
*  het bouwen, inrichten en opzetten van een laboratorium;
*  na de start van de bouw van een gezondheidscentrum een eerste uitbreiding met een kraamkliniek en een vaccinatiepoli;
*  naast de ‘hardware’ is ook gezorgd voor de opleiding van het personeel (zoals verpleegkundigen, laboratoriumpersoneel, technisch en administratief personeel, verloskundigen en apothekersassistenten).

Reparatie Hemoglobineapparaat
franciscusmunt2Nu is Marjan Kroone o.a. bezig om geld in te zamelen voor een reparatie van het Hemoglobineapparaat waar de artsen daar zeer om verlegen zitten. Zij schrijft het volgende: ‘Het laboratorium is in 2005 gebouwd, ingericht met materiaal uit Nederland en daarna zes jaar lang door onbetaalde vrijwilligers opgezet qua interne opleidingen, medische kennisoverdracht, alsook het gebruik en onderhoud van de apparatuur, het aanleggen van een digitaal patiëntendossier en het voorraadbeheer.
franciscusmunt1Mede dankzij apparatuur zoals de spectrofotometer kan het laboratorium veel meer gerichte bepalingen doen. Zelfs de bloedsuikerwaarden worden met het apparaat gemeten. Door gebruik van apparatuur zijn de analyses betrouwbaarder en is de doorlooptijd flink korter. Deze technische hulp is een waardevolle investering waar heel veel mensen van profiteren. Nu is het apparaat waarmee het hemoglobinegehalte wordt gemeten kapot. Dit is voor reparatie teruggestuurd naar Tsjechië. Alles gaat op dit moment dus weer met de hand, wat lang duurt en onnauwkeurig is’.

De bijdrage via de Franciscusmunten is al wel overgemaakt naar Benin. Echter door Corona lopen de reparaties en verschepingen vanuit Europa enorme vertragingen op. Dus er is nog niets aangekomen.
Mede namens de bevolking en Stichting Aktie Benin dankt Marjan Kroone de Caritasinstelling alvast hartelijk voor de gift.