­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

vieringen

coronavirus

livestream vieringen

banner Parochie

We kunnen weer in alle drie locaties vieren. Wel met een beperkt aantal parochianen, als hieronder vermeld. Aanmelden is niet meer verplicht.

Voor Roden, max. 65  |  Meer informatie

Voor Zuidlaren, max 38, plus 2 rolstoelen  |  Meer informatie

Voor Assen, max 55  |  Meer informatie

Voor Rolde: donderdags voor de viering 19.00-20.00 uur, telefoon 0592-345221, en via email tot donderdag 19.00 uur: email ronald.ernens@home.nl.  |  Meer informatie

leon 1Zoals in de aanstellingsbrief van Mgr. van den Hout genoemd zal Henyer Jose Garcia Leon per september als priester worden toegevoegd aan het pastorale team van de H. Franciscus van Assisi parochie.
Op 10 juni 2017 is hij tot priester gewijd en de afgelopen jaren was hij als kapelaan verbonden aan de parochies van Sint Servaas, H. Anna en Lambertus in Maastricht.

Graag stelt hij zich aan u voor, door in het kort zijn levensweg weer te geven.

Ik ben Henyer (nederlandse uitspraak is: ‘ingèr’) Jose Garcia Leon geboren op 24 mei 1987 in Maracaibo - Venezuela. Ik ben het derde kind in een gezin van vijf kinderen; nog voor mijn geboorte is het gezin uitgebreid met drie opgenomen nichten van mijn moeder, die hun eigen moeder hadden verloren. Ik ben opgegroeid in een welvarend en welgesteld gezin.

Zoals de meeste Venezolanen zijn we katholiek, maar we gingen nauwelijks nog naar de kerk. Alleen mijn oma was de enige, die op een serieuze en echte manier betrokken was bij de kerk. Ze was lid van de Neocatechumenale Weg (een christelijke initiatie binnen de Katholieke kerk die probeert de gelovigen de betekenis, doel van hun doopsel en geloof te herontdekken, te verdiepen en te beleven).
Oma leed op het laatst aan longkanker. Een paar uur voor haar dood liet ze alle kinderen en kleinkinderen aan haar stervensbed komen, om hen te vragen: zijn jullie gelukkig? ‘Als jullie gelukkig willen worden, dan is de enige weg om dat te bereiken door Christus in je hart toe te laten.’ Zoek Jezus in de Kerk en je zal het echte en ware geluk vinden.

Als familie begonnen we naar de kerk te gaan. Iedereen ging ook naar de catechese van de Neocatechumenale Weg. Dat betekende voor mij het begin van de christelijke initiatie die me hielp, zodat er een persoonlijke band met God ontstond. Hiermee heb ik de liefde van God voor mij op een persoonlijke en concrete manier kunnen ervaren. Dit heeft nieuwe zin aan mijn leven gegeven en de kans om mijzelf en andere mensen te vergeven en een nieuw leven met Christus te beginnen. In deze gemeenschap leerde ik met God spreken en naar Hem luisteren. Ook leerde ik Hem in mijn leven aanwezig te zien, ook als de dingen niet liepen zoals ik het zou willen.

leon 2Aanvankelijk wilde ik geneeskunde gaan studeren om arts te worden, ik was in de faculteit aangenomen en moest in september 2005 aan de studies beginnen. In hetzelfde jaar, tijdens een pelgrimage van jongeren van de Neocatechumenale gemeenschappen heb ik de roepstem van God gehoord, ik voelde me geroepen om priester te worden.
Ik voelde dat de Heer mij riep om missionaris te worden. De verhalen en ervaring van een priester van mijn thuisparochie op missie in China, wekten in mij het verlangen op om priester te zijn en wel missionaris, en mijn leven in dienst van de kerk te stellen in welk land ter wereld dan ook.
Na een tijd van onderscheiding en voorbereiding, werd ik uitgenodigd om een retraite mee te maken in Italië en tijdens deze retraite zou ik mijn bestemming krijgen. Dat betekende de priesteropleiding volgen in een van de vele seminaries waar ook ter wereld. Zonder voorkeur voor plaats en taal, zonder pretenties en eisen, om je over te geven aan wat de Heer van je vraagt.

In september 2005 werd ik bij loting naar het Grootseminarie Redemptoris Mater Bisdom Roermond gestuurd. Op 18-jarige leeftijd kwam ik in Nederland aan om de priesteropleiding te beginnen. De filosofische en theologische studies heb ik als zodanig in Rolduc te Kerkrade gevolgd. In juni 2013 heb ik deze afgerond en in september werd ik, weer bij loting, naar Zuid-Afrika gestuurd voor een missiestage. Daar heb ik veel kunnen werken aan catechese voor jongeren en volwassen, een verrijkende ervaring waarvoor ik God dankbaar ben.
In juni 2016 ben ik teruggekomen naar het seminarie, om mij voor te bereiden op de diakenwijding. Ik ben op 29 oktober 2016 tot diaken gewijd en op 10 juni 2017 tot priester gewijd van het bisdom Roermond. Vanaf mijn diakenwijding werd ik benoemd tot diaken van de parochies St. Anna-Lambertus en de St. Servaas Basiliek in Maastricht. Sindsdien ben ik werkzaam in beide parochies.

Ik heb in die tijd veel mogen doen; ouderavonden, lesgeven aan communicantjes en vormelingen, gesprekken met doopouders en bruidsparen, ontmoetingen met mensen, gesprekken met parochianen, heel veel huisbezoek, vergaderingen en natuurlijk de dagelijkse ontmoetingen met parochianen in de heilige Mis of daarbuiten.

leon 3Zoals onlangs bekend is geworden, zal ik als priester aan het pastorale team van de parochies worden toegevoegd. Toen ik door Mgr. H. Smeets gevraagd werd om in het Bisdom Groningen-Leeuwarden te gaan helpen, heb ik meteen ja gezegd. Immers alle keren dat ik aan de Heer ja heb gezegd heeft de Heer mij nooit teleurgesteld, in tegendeel aan mijn ja-woord was heel veel vreugde en geluk verbonden. Sinds mijn priesterwijding en meer nog het laatste jaar heb ik aan de Maagd Maria gevraagd, om mij te gebruiken voor het verspreiden van de Blijde Boodschap. Om het evangelie te verkondigen, mensen dichterbij God te kunnen brengen en om mensen Gods liefde te laten ervaren en voelen.
Toen ik de vraag van Mgr. Smeets hoorde, zei ik: mijn gebed is verhoord. Ik zie met vreugde en blijdschap de toekomst in Drenthe tegemoet.

Het was een aangenaam en prettig kennisgesprek met het parochiebestuur en het pastorale team van de parochie en ben na afloop heel blij en tevreden naar Maastricht teruggereden. De hartelijkheid, warmte en betrokkenheid van het bestuur is, denk ik, een uitstraling van wat mij in de parochies te wachten staat.        
Ik hoop te mogen meewerken aan de toekomst van de parochies, door het Woord van God te zaaien en het Evangelie van Jezus te verspreiden. Het gaat niet om mijzelf maar om mensen aan Christus te binden. Die kans heb ik bij jullie volop. Ik ben blij en voel me geëerd, om in deze parochies als uw priester te mogen dienen. Ik hoop spoedig alle parochianen persoonlijk te mogen ontmoeten en velen te bezoeken.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

H. Franciscus | Contact

Dr. Nassaulaan 3c
9401 HJ Assen
Tel. 0592-313029
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­