Kerkbalans Parochie

“Een teken van licht”, staat op haar geboortekaartje. Nee deze zwangerschap werd niet aangekondigd door een engel, maar voor ons was zij dat.

Na negen maanden, een wonder, terwijl ze klein en kwetsbaar in mijn armen lag heb ik beloofd, dat ik er altijd zal zijn en haar zal beschermen tegen pijn en verdriet. Hoeveel moeders zullen deze belofte aan hun kind doen en tot de conclusie moeten komen dat dit in de dagelijkse praktijk niet is gelukt. Vrouwen en kinderen in oorlogssituaties, vluchtend voor geweld, levend in armoede, onrecht of misbruik ervaren.

Op onze weg naar Kerst worden we geconfronteerd met crisissituaties die wereldwijd slachtoffers maken. Mensen gaan demonstreren uit ongenoegen tegen maatregelen die van overheidswege genomen worden. Soms mondt het uit in rellen, in vernielzucht, wat niet goed te praten is. De wereld lijkt op zijn kop te staan en een oplossing lijkt ver te zoeken.

Kunnen we het geloof in een menswaardige samenleving voor alle mensen nog vasthouden? Waar vind je dan tekens van licht, het zijn vragen die me bezighouden. En toch….. ieder jaar opnieuw vieren we kerst. Hopen en verwachten we de komst van het Licht hier op aarde. In de gestalte van een kind, zo wil God in mensen geboren worden, in alle kwetsbaarheid en eenvoud.

Nee, mijn kinderen beschermen tegen pijn en verdriet heb ik ook niet gekund. Leven gaat nu eenmaal gepaard met groeipijn. Ieder mens loopt eigen pijnlijke plekken op. Maar ik heb ze wel verhalen van liefde en hoop doorgegeven. Ons eigen verhaal, over leven en dood, van vallen en opstaan, met dierbare herinneringen, het is verbonden met het grote verhaal van onze God die met mensen meetrekt door de eeuwen heen.

Volgens de stamboom van Mattheüs komt Jezus voort uit een eeuwenoud geslacht van mensen die hem verhalen hebben doorgegeven. Vrouwen die opkwamen voor hun recht, die zich durfden toevertrouwen aan datgene waar zij heilig in geloofden dat hen recht zou worden verschaft. Zoals Tamar, Rachab, Ruth, Batseba en Maria. Zij hebben het geloof doorgegeven in een God die liefde is, die er zal zijn ook in 2022.

Het is een verhaal vol tegenstellingen, van donker naar licht, van oorlog en vrede, maar vooral van vertrouwen dat liefde het uiteindelijk zal winnen van haat. “Soms breekt Uw Licht in mensen door, onstuitbaar zoals een kind geboren wordt”. Dat verhaal geef ik nu door aan mijn kleinkinderen als een houvast op hun weg hoe die ook zal gaan. Zo zijn er altijd weer tekens van licht in een soms donkere wereld.

Ineke Schepers