­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

alle video's

livestream vieringen

"Wie zijn voor jou de melaatsen in de maatschappij? 
Op het eind van zijn leven, 44 jaar oud, heeft Franciscus van Assisi (1182-1226) voor zijn broeders de volgende regel vastgelegd: “En zij moeten zich verheugen als zij het leven delen van waardeloze en verachte mensen, van armen en zwakken, van zieken, melaatsen, bedelaars langs de weg”.
Het belangrijkste leermoment in zijn leven was de ontmoeting met melaatsen. Zijn leven veranderde daardoor. Vanwege 4 oktober, zijn sterfdag, deze keer geen 7 vaste vragen maar antwoorden. Wie zijn voor jou de melaatsen in de maatschappij?

1. Toos Kocks, Zuidlaren
Ik maak me wel eens zorgen over de onderhuids aanwezige discriminatie van vreemdelingen (alle niet-Nederlanders) die je voelt bij mensen, zelfs bij hen die beweren niet te discrimineren. Uitspraken als: het zullen wel weer (Polen, Roemenen, zwarten.....) zijn.
   
2. Jan van Houten, Roden
Melaatsen? Voor mij zijn dat degenen van de “onderkant van de maatschappij”. Dat zijn de mensen die vrijwel geen kans hebben een fatsoenlijk bestaan op te bouwen of onder het bestaansminimum leven. Daar moet meer aandacht aan worden gegeven.

3. Gerda Klein Koerkamp, Assen
Voor mij zijn dat de talloze vluchtelingen die huis en haard moeten verlaten vanwege oorlogsgeweld of geloofsvervolging. Deze mensen mogen we niet aan hun lot overlaten.

4. Jan Paagman, Zuidlaren
Melaatsen? Misschien een beetje een gek antwoord, maar dat zijn eigenlijk niet de dictators, krijgsheren, moordlustige soldaten, die nooit hebben ervaren wat het is om op te groeien in een vredelievende maatschappij met zekerheden, toekomstperspectief etc. Ook een maatschappij waarin je het natuurlijk niet altijd eens hoeft te zijn met elkaar. Nu zien we dat hele generaties opgroeien in haat en verderf; wat voor een toekomst geven we kinderen in zo'n omgeving mee. Daar kan ik heel triest van worden.

5. Marijke Velting, Roden
Voor mij zijn dat mensen die aan de zijkant van de samenleving staan, denk bijvoorbeeld aan de vluchtelingen die in grote aantallen naar Europa vluchten.

6. Annouchka Beringen, Assen
Ik zou willen veranderen dat er geen oorlogen meer zijn, dat mensen elkaar met respect behandelen en dat er vrede op aarde is.

7. Truus Konijn, Assen
Melaatsen? De mensen die aan de zijkant staan van onze maatschappij. Mensen zonder werk, zonder inkomsten, schulden hebben, hun kinderen niet meer kunnen geven wat ze nodig hebben, vluchtelingen, drugsverslaafden. Mensen die gewoon pech hebben.

­