­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

maria van gelreEen column schrijven op het moment dat je oudste zoon bezig is met het project van zijn leven. Toen hij in 2014 tijdens zijn sabbatical in Berlijn was voor het bestuderen van Middeleeuwse handschriften wilde hij het gebedenboek van Maria van Gelre, 600 jaar oud, heel graag even vasthouden en inzien.

De conservator, Eef Overgaauw, was niet te vermurwen, het boek zat in een doos met het opschrift: für die Benutzung gesperrt! De doos bleef dicht. Bij Johan kwam de gedachte boven dat als die doos niet open komt het boek net zo goed naar het grofvuil kan. Dit hield hem bezig en hij legde zich er niet bij neer. Na overleg met collega’s werd het hem duidelijk dat actie nodig was om het boek te redden. Zo begon er een crowdfundingsactie om geld te vergaren van particulieren die bereid waren om te helpen dit project uit te voeren. 23 februari 1415 was de datering waarop broeder Hellmich die Lewe het schrijven van het boek had voltooid, nu 600 jaar geleden. 23 februari 2015 werd de datum voor het starten van het project. Binnen zes weken was er € 33.000.00 bijeengebracht, voldoende om de interesse van fondsen en instellingen te wekken. De restauratie en het onderzoek van de teksten en de miniaturen kon beginnen en er werden plannen gemaakt voor een tentoonstelling in Museum het Valkhof in Nijmegen.

12 oktober 2018 was de officiële opening en de eerste week leverde veel bezoekers en publiciteit op. Johan is een groot muziekliefhebber en hij wilde als eerbetoon aan Maria van Gelre graag een muziekstuk aan haar opdragen. Hij heeft Daan Manneke, componist, opdracht gegeven om een compositie te schrijven. Zaterdag 20 oktober mochten wij er bij zijn dat het stuk: ‘Tombeau pour Maria van Gelre’ voor vrouwenkoor a capella, voor het eerst werd uitgevoerd. Een belevenis! Na het muzikale gedeelte was er gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken. Deze avond was te kort om alles te zien, we gaan nog een keer.

Het is een prachtige tentoonstelling geworden die vorstelijke pracht en praal uit de Middeleeuwen toont. Op de tentoonstelling het boek en meer dan honderd voorwerpen uit de tijd waarin Maria van Gelre leefde, de kaarsenkroon uit Zutphen, het gedachtenisbeeld van Maria, 20 pagina’s uit het gebedenboek in vitrines uitgestald. Liefhebbers van de Middeleeuwen mogen dit niet missen. De tentoonstelling is van dinsdag tot zondag te bezoeken tot 6 januari 2019. Daarna gaan de bladen terug in de doos die nu niet meer gesperrt is voor verder onderzoek, maar wel kwetsbaar blijft.

Herman Oosterman

Submit to FacebookSubmit to Twitter
­