­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

Het is alweer half maart en volop lenteweer. Mijn vrouw en ik beginnen voorzichtig plannen te maken voor de vakantie deze zomer. Het Pinksterweekend is voor ons altijd het begin van onze kampeeractiviteiten. We doen dat met een ‘de Waard’ tent van 30 jaar oud.

Al ruim veertig jaar kamperen we dan met onze familie ergens in Nederland. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw was dat in Tuk bij Steenwijk met mijn broers en zussen en hun gezinnen. Nu zijn het de neven en nichten met hun kinderen die het organiseren. De plek van de camping wisselt nu om de paar jaar. Van onze generatie zijn wij de laatsten die nog kamperen maar op de eerste Pinksterdag komen alle niet kamperende familieleden de feestvreugde vergroten. Traditioneel worden er op die dag op alle kampeerplekken ’s middags pannenkoeken gebakken. Dat is een geweldige happening en elk jaar zijn we met om en nabij vijftig familieleden.

Kort na dat weekend zoeken wij ergens een camping, met goede sanitaire voorzieningen, waar we nog veertien dagen kunnen genieten van de natuur en de rust. We hebben dan tijd om op de fiets de omgeving te verkennen. Het vorige jaar hadden we een camping in de buurt van Hoogerheide met Bergen op Zoom als stad in de buurt. Een camping waar je niet met de auto het kampeerveld op mocht, dat deed de campingbaas met een trekker. Onze tent en de bagage werden op onze kampeerplek gedeponeerd.

lentekriebels columnBergen op Zoom is een prachtig stadje waar we een aantal keren zijn geweest. Ook op de laatste zondag in juni want dan wordt in die stad elk jaar een ‘Maria Ommegang’ gehouden. Een traditie die ontstaan is in de middeleeuwen, maar in 1572 verboden werd. Na een belofte gedaan tijdens de 2de wereldoorlog is de oude traditie in 1945 weer in ere hersteld. De gemeenschap heeft in 1942 beloofd dat, als Bergen op Zoom ongeschonden de oorlog door zou komen, er elk jaar als dank een eerbetoon aan Maria zou worden gebracht. Die herstelde traditie is dit jaar op 30 juni, dus voor de 75ste keer en wie op die dag in de buurt van Bergen op Zoom is moet beslist gaan kijken. Voor meer informatie: https://mariaommegang.nl.

Wij waren er in 2018 bij en we hebben genoten van een stoet met Bijbelse taferelen waar honderden mensen in meelopen en waar de hele stad komt kijken.

Herman Oosterman

Submit to FacebookSubmit to Twitter
­