­

We hebben iets...
voor jou en voor jou
en voor jou

agenda 5a

alle video's

livestream vieringen

Voor vrienden en bekenden beter bekend als Κυρήνιος (wat zijn naam in het Oud-Grieks is). Wij horen van hem in het Evangelie volgens Lucas. Quirinius heeft de volkstelling uitgevoerd waarbij mensen naar de geboortestad van hun voorvaderen moesten om zich in te schrijven. Het is op de tocht daar naar toe dat Jezus ter wereld gekomen is.

Maar wie is deze Publius Sulpicius Quirinius? Hij werd in 45 voor Christus geboren in Lanuvium, een stad in de streek Lazio (toen Latium). Hij was niet geboren in een stand van leiders, maar wel van vooraanstaande komaf. De opkomst van Julius Caesar gaf de jonge Quirinius de mogelijkheid om zich op te werken.  In 15 voor Christus vindt de eerste belangrijke benoeming plaats voor Quirinius. Hij wordt proconsul over de provincia Creta et Cyrenaica. In 12 voor Christus keert hij als oorlogsheld terug naar Rome en wordt consul. Rond 4 voor Christus bestrijdt hij de Hormandensers in het hedendaagse Turkije. Hij wordt leermeester voor de zoon van Gaius Caesar, de neef en voorbestemde opvolger van Augustus. Tijdens een veldtocht in Armenië raakt Gaius Ceasar gewond en overlijdt 3 na Christus op terugreis naar Rome. Hierna wordt Quirinius aangesteld over Syria, een zeer belangrijke provincie in het Romeinse rijk. Hij wordt legatus.

Herodes de Grote, onder wiens bewind Jezus ter wereld gekomen zou zijn volgens Mattheüs, is dan al bijna tien jaar dood. Onder Quirinius is er een volkstelling geweest. Nu Quirinius de baas was, moest vastgesteld worden wie er woonde en welke belastingen geheven en geïnd moesten worden. Deze volkstelling gold waarschijnlijk Judea dat in 6 na Christus bij Syrië gevoegd werd. Dit ging niet zonder slag of stoot. Er was veel rumoer en verzet. Dit was ook zo ten tijde van het overlijden van Herodes de Grote.
Voor de volkstellingen was het absoluut niet nodig of wenselijk om naar de geboorteplaats van je voorvaderen te trekken. Dat was redelijk onzinnig voor het innen van belastingen en kwam dus ook nooit voor.

Quirinius blijft tot uiterlijk 12 na Christus legatus over Syrië. Hij gaat terug naar Rome en overlijdt in 21 na Christus. Hij was twee keer getrouwd maar had geen kinderen.
De geloofsverhalen van Lucas en Mattheüs geven kleur aan hun geloof en zijn ons tot inspiratie.

Paul Spoormans

­