Dit verhaal uit het R.K. woordenboek gaat niet over Keith Emerson, de vorig jaar overleden toetsenist van mijn favoriete band Emerson, Lake & Palmer. Keith wordt door intimi vaak Emo genoemd. Nee, deze uitgave van het woordenboek gaat over iemand in mijn favoriete tijdvak, de middeleeuwen.
Wij gaan dit keer alleen niet naar ver weg gelegen gebieden, maar we blijven dichtbij huis. Emo, voluit Emo van Bloemhof of Emo van Huizinge is een man uit Fivelingo, dat bekend stond als de Friese zeelanden. Dit is het gebied rond Appingedam, Slochteren, Delfzijl en Bedum. We schrijven de periode 1175-1237.
Emo is geen domme jongen en studeert onder andere in Parijs, Orleans en Oxford. In Oxford is hij de eerste buitenlandse student. Emo is in Westeremden schoolmeester tot hij in Huizinge tot pastoor wordt gekozen. Van daaruit start hij een klooster in de Orde van de Premonstratenzers.
Dit zint de bisschop van Munster niet en die wil het klooster sluiten. Dit gebied, dat in die periode aangeduid wordt als Friesland, viel in die periode onder het bisdom Munster. Emo besluit een beroep te doen op paus Innocentius III. Daartoe gaat Emo te voet naar Rome (1210-1211). Het bijzondere is dat hij een nauwkeurig dagboek bijhoudt gedurende de reis. Dit verslag geeft ons een mooi inzicht in hoe het gewone leven er uitzag. Ook schrijft Emo kronieken over de Orde.
Over het reisverslag en een uitweiding over de beelden uit het reisverslag zijn hedendaagse uitgaven uitgegeven. Het lezen waard.
Paul Spoormans